U trendu

Deklaraciju o obustavi gradnje Pelješkog mosta potpisala 24 poslanika BiH

Više od polovine poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH potpisalo je danas deklaraciju kojom se od Hrvatske traşi da obustavi gradnju Pelješkog mosta.

U deklaraciji se nadleşni organi Hrvatske i EU pozivaju da bez odlaganja obustave sve radnje čiji cilj moşe biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava BiH, kao i da se hitno uključe u razgovore s BiH radi postizanja bilateralnih rešenja u pogledu razgraničenja na moru.

Hrvatska namerava da gradi Pelješki most koji bi spojio oblast oko Dubrovnika s ostatkom Hrvatske, ali se BiH tome protivi, jer se time zatvara pomorski koridor BiH prema otvorenom moru.

BiH ima izlaz na Jadransko more u Neumu, u duÅŸini od nekoliko kilometara i smatra da bi izgradnjom PeljeÅ¡kog mosta ovoj drÅŸavi bio onemogućen izlaz na otvoreno more.

Deklaraciju su potpisala 24 od 42 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Sarajevski mediji su objavili da su pedsedavajuća Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjana Krišto i predsedavajući Doma naroda Bariša Čolak, oboje iz HDZ BiH, pisali Evropskom parlamentu u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta.

Ovo pismo usledilo je posle pisma zamenika predsedavajuće Predstavničkog doma Å efika DÅŸaferovića i zamenika predsedavajućeg Doma naroda Safeta Softića u kojem su od Evropskog parlamenta traÅŸili da posreduje kod Hrvatske da zaustavi gradnju PeljeÅ¡kog mosta, jer se time ugroÅŸava izlazak BiH na otvoreno more kod Neuma.

KriÅ¡to i Čolak su u svom pismu naveli da DÅŸaferovićevo i Softićevo pismo nije zvanični stav Parlamentarne skupÅ¡tine BiH već njihov lični i da je pismo upućeno jednostrano.

Pre nekoliko dana potpuno različite stavove Hrvatskoj i Evropskoj komisiji o izgradnji Pelješkog mosta poslali su ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, član Stranke demokratske akcije, i ministar pravde BiH Josip Grubeša, koji je član HDZ BiH.

Osmanović je naveo da postoje pravne smetnje za izgradnju Pelješkog mosta, a Grubeša da ne postoje.

Bošnjačke stranke smatraju da Hrvatska prilikom izgradnje Pelješkog mosta treba da poštuje prava BiH na izlaz na otvoreno more.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.