U trendu

DEMOS: Nema afere u koju Crna Gora nije upletena

PODGORICA – Opozicioni crnogorski Demokratski savez (DEMOS) ocenjuje da zahtev makedonskih organa upućen crnogorskim vlastima, za objašnjenje povodom prolaska bivšeg premijera Nikole Gruevskog kroz crnogorsku teritoriju, potvrđuje da „gotovo nema afere u regionu u kojoj Crna Gora nije na neki način upletena, nudeći se kao deo neslavnih priča“.

„Ipak, vratolomija kroz crnogorsku teritoriju makedonskog, do juče slavljenog i pobedničkog državnika i biznismena, osvetljava i jednu drugu možda poučnu sliku. Ta slika ilustruje kako izgledaju državnička lica dok beže iz svoje države i njenih zakona u momentu kada ostanu bez propagandnog oreola čuvara državotvornosti i identiteta“, ističu u ovoj opozicionoj partiji bivšeg ministra spoljnih poslova Crne Gore i jugoslovenskog ambasadora u Rimu, Miodraga Lekića, preneo je IN4S.

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski koji je napustio teritoriju Makedonije 11. novembra, zatražio je zvaničan azil u Mađarskoj.

Do teritorije Mađarske dospeo je preko Albanije, Crne Gore i Srbije.

Prema pisanjima pojedinih mađarskih medija, Kancelarija za imigraciju i azil pri Vladi Mađarske donela je odluku po zahtevu za azil od strane Gruevskog.

Međutim i dalje ne postoje detalji o tome da li je zahtev odobren ili odbijen.

Ministarka pravde Makedonije Renata Deskoska-Trenevska kazala je da je zahtev za ekstradiciju Gruevskog Makedoniji gotov i da će u najskorije vreme biti upućen mađarskim vlastima.

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski se tereti za nezakonitu nabavku službenog automobila, i osuđen je na zatvorsku kaznu od dve godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.