U trendu

Đoljašaj: Nijedna albanska partija nije za veliku Albaniju

PODGORICA – Predsednik Albanske alternative u Crnoj Gori, Nik Đeljošaj, optužio je Srpsku akademiju nauka i umetnosti i bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića da su odgovorni za tezu o „velikoj Albaniji“.

„Velika Albania“, tvrdi Đeljošaj je posledica neuspešne Miloševićeve politike koja je, nakon nekoliko izgubljenih ratova u pokušaju da formira „veliku Srbiju“, kroz nametanje svog, kako navodi, „genocidnog projekata“, nametnnula tezu o velikoj Albaniji.

Naon izbora za predsednika Albanske Alternative u Crnoj Gori, Đeljošaj tvrdi da Albanci nemaju, niti su imali bilo kakav „projekat koji donosi ratove, razaranja i genocide, te da imaju i imace miroljubivu i dobrosusjedsku politiku – jednom recju evropsku i zapadnu“.

Đeljošaj je u intervjuu za portal RTCG, odbio da komentariše, kako kaže, političke poruke mitropolita Amfilohija o tome da vlast u Crnoj Gori priprema povratak granica „velika Albanije“, jer neshvata kako to da on više priča o političi nego o veri.

„Albanci u Crnoj Gori nisu navikli da slušaju politicke poruke od verskih poglavara u koje veruju Albanci, pa nam je zato uvek cudno kako Amfilohije najviše prica o politici. Albanija je bila najveci podržavalac Crne Gore za ulazak u NATO, a NATO clanice, medu kojima i Albanija, izmedu ostalog cuvaju teritorijalni integritet Crne Gore. Sve je jasno, ali izgleda nekome je u interesu da još uvek svoj narod drži u tami i nekom strahu“, naeo je lider Albanske alternative u intervjuu za portal RTCG.

Đeljošaj tvrdi i da „velika Albanija“ ne postoji ni kao koncept i teza među Albancima, gde god da oni žive.

„Nijedna parlamentarna partija, gde god žive i deluju Albanci, ne promoviše, niti ima u svojem programu takav koncept. Velika Albanija je virtuelni projekat pojedinaca. Jezicka i kulturna Albanija imace svoje mesto u promovisanju jezika i kulture Albanaca u Briselu, glavnom gradu Evropske unije. Albanci nemaju, niti su imali nijedan projekat koji donosi ratove, razaranja i genocide, imaju i imace miroljubivu i dobrosusedsku politiku – jednom recju evropsku i zapadnu“, naveo je Đeljošaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.