U trendu

Dodik: Ne bojim se hapšenja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se ne plaši hapšenja zbog odrşavanja referenduma i da je zadovoljan što je glasanje o Danu RS prošlo bez problema.

„Ja nisam zaduÅŸen da se bojim. To je viÅ¡e za pokriće onih koji nisu uspeli da zaustave referendum,“ rekao je Dodik gostujući sinoć u Presingu televizije N1 iz studija u Beogradu, odgovarajući na pitanje da li se plaÅ¡i hapÅ¡enja posle najave tuÅŸilaÅ¡tva da mu je upućen poziv za sasluÅ¡anje zbog neizvrÅ¡avanja Odluke Ustavnog suda BiH.

Dodik je konstatovao da je referendum prošao bez incidenata, rekavši da mogu odahnuti i organizatori referenduma o Danu RS jer niko nije uhapšen, niti smenjen zbog kršenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i zabrane referenduma.

On je odbacio i ranije optuÅŸbe o kojima se spekulisalo poput onih o vili na Dedinju ili zlatu, rekavÅ¡i da se u svim tim događajima ne moÅŸe naći krivična odgovornost.

„Činjenica je da u ovom vremenu nije protiv Milorada Dodika izrečena ni jedna presuda. Moj jedini prekrÅ¡aj je prekoračenje brzine,“ rekao je Dodik.

Drşava se kako je rekao ne moşe napraviti na hapšenjma iz političkih razloga.

„Da li će se drÅŸava BiH napraviti tako Å¡to nekoga hapse iz političkog razloga. To se nikad nije desilo da se jedna drÅŸava tako napravi,“ rekao je Dodik.

Mnogi su, kako je dodao napadali RS.

„ProÅ¡ao sam mnoge teÅ¡ke situacije i nikada nisam uvaÅŸavao silu ali sam bio svestan onoga Å¡to branim. Kao Å¡to i sada branim pravo jednog naroda da donese odluku koja nikom ne smeta osim nekolicini birokrata,“ rekao je predsednik RS.

Na konstataciju da su neki likovali Å¡to je od ruskog predsednika Putina dobio samo „moralnu podrÅ¡ku“ za referendum, Dodik je rekao da je to potpuno „banalizovana priča“ jer se radi susretu sa čovekom koji predstavlja jednu od najmoćnijih zemalja sveta čiju je naklonost pokuÅ¡avao dobiti kako bi ohrabrili ruske kompanije da ulaÅŸu u RS.

„Putin je rekao da je to naÅ¡a stvar i da međunarodna zajednica nema prava da se petlja u unutraÅ¡nje stvari zemlje koja je međunarodno priznata. Međutim, drugi u BiH pristaju da im se stranci petljaju. Putin mi je zaÅŸelio sreću na referendumu i na izborima, “ naveo je Dodik.

Na pitanje da li je njegov krajnji cilj otcijepljenje RS, Dodik je rekao da je politika deo uzročno-posledičnih odnosa, a da su sve ove godine pokazale da BiH nema unutrašnji kapaciteta da funkcioniše.

„BoÅ¡njačka javnost očekuje da će visoki predstavnik doneti odluke nauÅ¡trub jednog naroda. Nisu svi spremni da ÅŸive u takvoj situaciji. Dodik je uvek radio sve po zakonu i to mi je do sada spasilo glavu,“ kazao je Dodik.

On misli da BiH moÅŸe odrÅŸati svoj okvir ali je, kako kaÅŸe, legitimno da RS ÅŸeli Å¡to veću autonomiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.