U trendu

Drvopreradjivači sa Sokoca blokirali saobraćaj

Drvopreradjivači sarajevsko-romanijske regije jutros su kamionima i bagerima blokirali raskrsnicu u Podromaniji, dva kilometra od Sokoca, čime su praktično blokirali saobraćaj prema Sarajevu, Rogatici i Zvorniku.

Nastao je potpuni saobraćajni kolaps, stvorile su se kolone vozila, a jedino se dozvoljava prolazak kolima hitne pomoći.

Ovo je nastavak protesta od 18. aprila, jer nisu ispunjeni zahtevi drvoproizivodjača da im se obezbedi dovoljna količina drvnih sortimenata za rad i da se onemogući nelegalan izvoz trupaca u Srbiju i Crnu Goru.

Drvopreradjivači su zatražili da se prilikom raspodele drvnih sortimenata prvo ugovore potrebne količine sirovine privrednim subjektima sa prostora sarajevsko-romanijske i gornjo-drinske regije, kao i da prilikom konačnog definisanja količina nema zaključivanja pojedinačnih ugovora bez saglasnosti Udruženja drvopreradjivača.

Oni zahtevaju i smenu direktora javnog preduzeća „Šume Srpske“ Riste Marića, koga su ranije optužili za „reketiranje“, ali i druge kriminalne aktivnosti.

Marić je ranije odbacio sve optužbe, a u medjuvremenu je obustavio isporuke drvnih sortimenata „Šuma Srpske“ za 14 firmi, zbog sumnji da oni nezakonito tupce izvoze iz BiH.

Drvoreradjivači su se usprotivili i imenovanju Rajka Bulajića za direktora Šumskog gazdinstva „Romanija“ Sokolac, protiv kojeg je podneto 11 krivičnih prijava za nezakonito poslovanje.

Marić je Bulajiću (SNSD) potpisao rešenje o imenovanju, pa je to demantovao.

Marić je u medjuvremenu potpisao i rešenje o imenovanju Jovana Golijana, takodje iz SNSD-a, na to mesto, a da nije poništeno Bulajićevo rešenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.