U trendu

Đukanović: Organizatore protesta ne podržava zvanična Srbija

Organizatore protesta i atake protiv suverenosti Crne Gore ne podržava zvanična politika Srbije, već oni isti velikosrpski krugovi iz Beograda okupljeni oko određenih društvenih centara moći, poput Srpske pravoslavne crkve – odnosno sve one strukture koje su nekada bile protiv nezavisnosti Crne Gore, izjavio je predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović.

U intervju Federalnoj TV BiH, on je rekao da oni i danas vrlo snažno i  otvoreno podržavaju proteste u Crnoj Gori sa namerom da dođe do smene vlasti, do preispitivanja državno-pravnog statusa Crne Gore i da se ako je moguće Crna Gora vrati u sferu interesa i sferu uticaja i upravljanja tih velikosrpskih krugova iz Beograda.

„Protesti naravno imaju više ciljeva, ali verujem da ćemo najpravilnije kazati ako definišemo da se svi ti ciljevi zapravo slivaju u jedan: to su protesti protiv demokratske, proevropske i evroatlantske Crne Gore“, reako je Đukanovih.

On je naveo da nema sumnje da organizatori protesta žele da nasilno, dakle neustavno i nedemokratski promene vlast i da zaustave hod Crne Gore prema članstvu u NATO-u.

„Nema valjda više nikakve sumnje nakon dva saopštenja ruskog Ministarstva inostranih poslova da je ruska politika na strani organizatora protesta, da je kroz ono što su njihovi politički ciljivi, njihovi proklamovani ciljevi indentifikovala i svoje ciljeve, a to je zaustavljanje Crne Gore na putu članstva u NATO“, dodao je on.

Đukanović je rekao da je u svim prethodnim ciklulsima širenja NATO bilo više zemalja koje su istovremeno ulazile u članstvo, dok je u ovom trenutku jedini realni kandidat Crna Gora, zbog čega su svi napori onih koji su protiv širenja NATO sada usredsređeni na prostor Crne Gore.

„Dakle, ja mislim da se ovde vodi zapravo jedna ozbiljna strateška borba, a to je borba NATO koji ima ambiciju da svoje vrednosti širi dalje na prostoru Balkana, na prostoru Evrope, i one politike koja se zapravo protivi daljem širenju NATO i koja u širenju NATO vidi opasnost po sebe“, zajključio je predsednik Vlade Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.