U trendu

Džaferović tražio od Mila zaštitu Bošnjaka

SARAJEVO – Bošnjači član Predsedništva BiH Šefik Džaferović razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem I zatražio da, kako se navodi, institucije zaštite Bošnjake koji žive u toj državi, što je crnogorski predsednik “s razumevanjem prihvatio”.

Đukanović je, kako je navedeno u saopštenju iz Kabineta Džaferovića, sa razumevanjem prihvatio takav “apel”, uveren da će institucije Crne Gore učiniti sve kako bi se “zaštitilo bošnjačko stanovništvo i svi crnogorski građani, te kod njih umesto straha razvio osećaj sigurnosti”.

Džaferović je sa Đukanovićem razgovarao o proteklim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori I događajima koji se, kako se navodi, odnose na “napade i zastrašivanje bošnjačkog stanovništva u Crnoj Gori”.

Dodaje se da je Džaferović zatražio da crnogorske institucije učine “dodatne napore na zaštiti Bošnjaka” da bi se, kako kaže, sprečili novi napadi, pretnje I provokacije.

“Tokom razgovora predsednik Đukanović je ponovio svoje opredeljenje na odbrani temeljnih vrednosti i postignuća Crne Gore, pre svega njenu stabilnost, multietničnost, evropski put i članstvo u NATO-u”, stoji u saopštenju.

Dodaje se I da je Džaferović rekao da “trasirani put Crne Gore pod vođstvom predsednika Đukanovića nema alternativu, i da se budućnost zemalja u okruženju nalazi u evroatlantskim integracijama i skladnim međuetničkim odnosima unutar svih država regiona”.

U Pljevljima je jutros osvanulo razbijeno staklo na vratima na sedištu Islamske zajednice, što su stranke tri pobedničke koalicije najoštrije osudile, jer su, kako su saopštili, u tome prepoznali pokušaj Đukanovića da takvim incidentima podstakne međuetničku I međuversku mržnju u višenacionalnim sredinama u Crnoj Gori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.