najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Evrogrupa završila sastanak, nastavlja se sutra ujutro

Evrogrupa koja je održala danas telefonski sastank o Grčkoj završila je razgovor i nastaviće ga u sredu ujutro da razmotri grčke predloge, rekao je večeras jedan izvor u Atini.

“Evrogrupa se upravo završila. Nastavićemo sutra ujutro da bi ministri finansija razmotrili predloge grčke vlade”, rekao je taj izvor. Evrogrupa se sastoji od ministara finansija 19 zemalja članica evrozone.

Odvojeno je slovački ministar finansija Peter Kazimir napisao na svom Tviter nalogu posle telefonskog sastanka Evrogrupe da je evrozona danas odbila da produži program pomoći Grčkoj, koji ističe noćas u ponoć.

“Poslednji rok za produžetak programa bio je ovaj vikend. Zbog parlamentarnih procedura nemoguće je produžiti ga dalje od danas”, napisao je Kazimir na svom Tviter nalogu.

Evropska komisija nagovestila je danas da bi procena ukupne situacije oko grčkog duga i potreba finansiranja mogla biti deo sporazuma o podršci u poslednji čas.

Kasno sinoć predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pokušao je da pomogne Grčkoj da postigne sporazum ako se grčki premijer Aleksis Cipras zauzme za ostanak u evro zoni.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis prethodno je potvrdio da Grčka danas neće platitu dospelu ratu duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). U ponoć ističe rok za isplatu dospele rate grčkog duga MMF i važenje evropskog dela višegodišnjeg paketa kreditne podrške Grčkoj.

U Atini se danas ispred parlamenta okupilo oko 12.000 ljudi, prema proceni policije, da protestuju i traže da se građani na predstojećem referendumu izjasne za program reformi koje traže poverioci da bi odobrili dalju pomoć Grčkoj. Premijer Aleksis Cipras pozvao je svoje sugrađane da glasaju protiv reformi, da glasaju “ne” na referendumu.

Glavni slogan demonstranata danas bio je “Ostajemo u Evropi”. Ovaj protest organizovan je dan pošto su se pristalice vlade okupili na istom trgu da se zalažu za glasanje protiv mera koje predlažu kreditori.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike