najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Fikret Abdić posle 23 godine u Sarajevu

Svi načelnici opština iz Unsko-sanskog kantona napustili su danas salu parlamenta BiH nakon što je Fikretu Abdiću uručen sertifikat Centralne izborne komisije BiH za mesto načelnika Velike Kladuše.

Više prisutnih u sali Abdića je pozdravilo aplauzom, dok su novoizabrani načelnici USK napustili prostoriju gde se uručuju sertifikati, javili su sarajevski mediji.

„Fikret Abdić je osudjeni ratni zločinac. Dogovorili smo se da uradimo ovako i ne znam kakvi će odnosi s opštinom Velika Kladuša biti u narednom periodu“, rekao je načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović.

Abdić je na lokalnim izborima 2. oktobra izabran za načelnika Velike Kladuše, a u Sarajevo je došao prvi put posle 23 godine.

Fikret Abdić, poznatiji kao Babo, 80-tih godina prošlog veka u Kladuši je podigao Agrokomerc, koji je u to vreme bio privredni gigant.

Početkom 90-ih godina prošlog veka aktivno se uključio u politiku i na prvim višestranačkim izborima u BiH osvojio najveći broj bošnjačkih glasova za člana Predsedništva BiH, ali je tu funkciju prepustio Aliji Izetbegoviću, sa kojim se uskoro i politički razilazi.

Krajem septembra 1993. godine je u Velikoj Kladuši osnovao tzv. „Autonomnu oblast Zapadnu Bosnu“, a njegove jedinice ratovale su sa pripadnicima Armije BiH, koje su bile pod kontrolom Sarajeva.

Abdić je u sudu u Karlovcu osudjen na dvadeset godina zatvora zbog ratnog zločina u Zapadnoj Bosni, ali je nakon odslužene dve trećine kazne izašao na slobodu.

On je osudjen kao vrhovni komandant tzv. Narodne odbrane AO Zapadne Bosne odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje pet hiljada protivnika AO.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike