U trendu

Gimnazijalke složne: Mladići nemaju više borbenosti, vojska će ih naučiti šta je zrelost

Uvede li Hrvatska ponovno vojni rok, on će biti obavezan samo za muškarce. Devojke će moći da biraju, zavisno od svojih afiniteta i planovima za dalje školovanje.

„Išla bih u vojsku, jer se tamo može naučiti puno dobrih stvari, a negativnih je vrlo malo“, kaže jedna zagrebačka gimnazijalka koja bi, da joj je država to omogućila, mogla da uzme pušku već krajem godine nakon završetka srednje škole. I njena drugarica iz škole bi nakon mature rado služila vojsku, jer se, objašnjava, danas život odvija na društvenim mrežama, a ne u stvarnom svetu.

Treća devojka takođe bi pošla u vojni kamp kako bi se pripremila za život, ali teško bi joj bilo da ostavi porodicu pa dodaje: „Tamo ne možemo da radimo šta hoćemo, moramo da slušamo nadređene i ne smemo da imamo svoje stavove.“ Četvrta gimnazijalka priznaje da joj vojna disciplina ne bi dobro pala.

Hrvatske gimnazijalke mladićima ne bi popuštale, već bi ih sve redom nakon srednje škole uputile u vojsku gde bi se, kako kažu, naučili redu. „Momci više nisu momci“, potvrđuju to devojke rečima: „Nisu ono što su nekad bili. Nemaju više borbenosti. Vojska bi trebala da ih nauči zrelosti.“ Jedna od njih misli da bi im meseci sa puškom u ruci pomogli da se fizički i psihički izgrade, što devojkama polazi za rukom i bez vojne vežbe.

Red, rad, disciplina, odgovornost i poslušnost, vrline su koje sve do nedavno ne vezujemo uz mlade, ali ove gimnazijalke uveravaju da je upravo to što bi devojke tražile u vojsci, prenosi portal Večernji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.