Grčka odobrila istopolne brakove

Parlament Grčke izglasao je noćas zakon kojim se istopolnim parovima daje pravo sklapanja takozvane građanske zajednice, čime je broj članica EU u kojima homoseksualci mogu ozvaničiti vezu porastao na 20.

Za zakon je od 249 prisutnih poslanikaglasalo 193, uključujući vladajuću levičarsku Sirizu, a 56 se izjasnilo protiv, među njima i poslanici Sirizinog koalicionog partnera u vladi, nacionalističkih Nezavisnih Grka (ANEL), preneo je AFP.

“Grčki ustav štiti majčinstvo. Da li kod muškaraca postoji majčinstvo?”, izjavio je poslanik ANEL Vasilis Kokalis.

Novi zakon rešava pitanja vlasništva i nasledstva, ali ne sadrži odredbe o usvajanju dece u istopolnim zajednicama.Crkva se oštro protivila usvajanju ovog propisa, 2008. kada je usvajan prethodni zakon o građanskim zajednicama uspela je da nametne da se izričito upiše da se taj propis ne primenjuje na istopolne parove, a jedan uticajni grčki sveštenik je ove sedmice okarakterisao homoseksualnost kao “zločin” i izjavio da su gejevi “prokleti” i da “ih treba pljuvati”, preneo je AFP.

Glasanjem u Grčkoj broj zemalja koje pružaju ozvaničenje istopolne veze porastao je na 20, a među njima 11 homoseksualcima pruža mogućnost sklapanja braka, prenosi sajt Euractiv.

Istopolni brakovi mogu se sklopiti u Holandiji, koja je prva otvorila tu mogućnost 2001, Belgiji, Španiji, Švedskoj, Portugaliji, Danskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji izuzev Severne Irske, Luksemburgu i Irskoj, dok je u Finskoj donet zakon i primenjivaće se od 2017. godine. Pored toga, u Evropi je to još moguće u Norveškoj i na Islandu.

Broj zemalja u kojima je neka vrsta registrovane zajednice otvorena za istopolne parove znatno je veći – 20 članica EU, među kojima su i one koje odobravaju brakove. To su Danska i to od 1989, Švedska, Španija, Holandija, Francuska, Belgija, Nemačka, Portugalija, Finska, Velika Britanija, Mađarska, Češka, Luksemburg, Slovenija, Irska, Austrija, Malta, Hrvatska, Estonija, a sada im se priključila i Grčka.

Osam članica EU ne priznaje nikakav oblik zajednice istopolnih parova – Italija, Kipar, Slovačka, Letonija, Litvanija, Rumunija, Bugarska i Poljska. Opširnije na www.euractiv.rs.

(Beta)

Ostavite komentar