U trendu

Grčka predlaže nešto izmenjen raniji plan

Predlog u vezi sa novim planom pomoći koji je Grčka iznela poveriocima, jeste „poboljšan“ predlog od 30. juna, rekli su danas izvori u grčkoj vladi.

Predlog sadrži „reforme, finansijske potrebe zemlje, kao i pitanje duga“, i o njemu će se raspravljati sutra i prekosutra sa evropskim partnerima, rekli su izvori u grčkoj vladi.

Atina je precizirala da cilj sastanka ministara finansija zone evra, odnosno Evrogrupe, nije bio da se donesu odluke već da se pripremi samit EU, rekli su ti izvori.

Grčka vlada je 30. juna, četiri dana pošto je objavila da će organizovati referendum o predlogu kreditora, predložila „niz izmena“ na novi predlog koji su poverioci Grčke izneli 26. juna. Poverioci su tada rekli da će predlog Grčke razmotriti posle referenduma.

Grci su se na referendumu u nedelju, 5. jula, izjašnjavali o predlogu koji su poverioci dali 25. juna, a zatim ga donekle izmenili 26. juna.

Posle referenduma na kome su Grci odbacili predlog kreditora, u Briselu je za danas sazvan vanredni samit EU, a Atini je upućen poziv da što pre iznese „uverljiv predlog“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.