U trendu

Gruevski ima rok 20 dana da obezbedi parlamentarnu većinu

Predsednik koalicije VMRO-DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski dobio je danas mandat za formiranje nove makedonske vlade, a rok da obezbedi parlamentarnu većinu je 20 dana.

VMRO-DPMNE je osvojila najviše mesta u parlamentu na prevremenim parlamentaranim izborima, koji su održani 11. decembra u odnosu na opozicionu SDSM Zorana Zaeva 51:49.

Neizvesno je, međutim, da li će se dugogodišnji partner Gruevskog, albanska partija DUI Alija Ahmetija saglasiti da uđe u koaliciju sa VMRO-DPMNE.

Ukoliko DUI pristane na koaliciju sa VMRO-DPMNE, ona će imati 61 poslanika, što je dovoljno da formiranje parlamentarne većine.

A da bi se to dogodilo, Gruevski će morati da pregovara sa albanskim političkim partijama koje su nedavno ujedinile svoje zahteve.

Dve od četiri albanske stranke, koje su ušle u parlament, Besa i Savez Albanaca, izričito tvrde da ne nameravaju da uđu u koaliciju sa VMRO-DPMNE.

VMRO bi sa DUI i Demokratskom partijom Albanaca mogla da ima čak 63 poslanika, ali su se do nedavno u delu Ahmetijeve stranke takođe čuli glasovi protiv koalicije sa Gruevskim.

Gruevski, pak, tvrdi da će novu vladu formirati „po svaku cenu“.

Nova vlada bi u makedonskom parlamentu trebalo da bude potvrđena najkasnije do 29. januara.

Ako do tada Gruevski ne formira parlamentarnu većinu, mandat će biti ponuđen drugoj stranci po broju osvojenih mandata, a to je SDSM.

Zahtevi albanskih političkih partija koje budu ušle u vladu nisu ni malo mali.

Albanci su se oko tih zahteva ujedinili, a jedan od njih je na primer promena Ustava, u kojem bi trebalo da stoji da je pored makedonskog na ćiličnom pismu službeni jezik i albanski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.