U trendu

Hrvatska očekuje početak pristupnih pregovora EU i S.Makedonije do kraja ove godine

Zagreb i Skoplje očekuju da će Severna Makedonija do kraja godine s Evropskom unijom početi pregovore o pristupanju, rečeno je danas na sastancima severnomakedonskog šefa diplomatije Bujara Osmanija s hrvatskim zvaničnicima.

„Hrvatska je duboko utisnuta u kolektivno pamćenje našeg procesa evrointegracija. Sve je počelo u Hrvatskoj samitom u Zagrebu 2000. godine, a završilo u Hrvatskoj samitom 2020. godine“, rekao je Osmani posle susreta s hrvatskim ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlićem Radmanom u Zagrebu, prenela je Hina.

„Očekujemo nastavak bliske saradnje tokom daljeg procesa pristupanja Severne Makedonije EU“, dodao je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije koji na tu je dužnost stupio krajem avgusta i time postao prvi etnički Albanac na toj funkciji.

Osmani je ranije danas razgovarao i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem a glavna tema je takodje bila evointegracija Severne Makedonije.

I Zagreb i Skoplje očekuju da će se Medjuvladina konferencija, kojom će se i zvanično otvoriti pregovori o pristupanju, održati ove godine, za vreme nemačkog predsedanja.

Grlić Radman je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da Hrvatska „izuzetno ceni dosadašnje reformske napore“ u Severnoj Makedoniji koji su, kako je rekao, pokazali političku hrabrost i rezultirali članstvom u NATO savezu i dobijanjem zelenog svetla za otvaranje pregovora.

Hrvatski ministar je pozdravio što je „opipljive rezultate“ reformi u Severnoj Makedoniji početkom meseca prepoznala i Evropska komisija (EK) u izveštaju o napretku zemalja jugoistočne Evrope.

EK u tom dokumentu ističe da je Severna Makedonija ostvarila dobar napredak u borbi protiv korupcije, pravosudnim i reformama javne uprave.

Komisija je u navela i da su medjuetnički odnosi u zemlji mirni, a Osmani je u Zagrebu naglasio da Severna Makedonija „razvija autentičan način razvoja etničkih odnosa koji mogu biti primer“ regionu.

EK je u izveštaju istakla zabrinutost zbog spora Skoplja i Sofije oko identiteta i jezika, zbog čega bi Bugarska mogla da blokira dalji napredak Severne Makedonije prema EU, nedugo nakon što rešen višegodišnji spor s Grčkom.

Osmani je rekao da je optimista po tom pitanju jer je u interesu i Bugara i Makedonaca da njegova zemlja što pre postane članica EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.