U trendu

Hrvatski ministar nezadovoljan statusom hrvatske manjine u Srbiji

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas da Hrvatska nije zadovoljna statusom hrvatske manjine u Srbiji.

„Mi nismo zadovoljni statusom (hrvatske) manjine u Srbiji, izražavamo žaljenje i apsolutno se zalažemo za to da srpska strana ispuni potpisani medjunarodni sporazum o uzajamnoj zaštiti manjina i fiksnu zastupljenost u predstavničkim telima i na tome ćemo i dalje insistirati, kao što mi omogućujemo ovde u Hrvatskoj“, rekao je Grlić Radman, prenela je agencija Hina.

On je ocenio da je „Hrvatska upravo paradigma ili najbolji primer zaštite manjina, svaka manjina ovde ima i zastupljenost u Hrvatskom saboru, a srpska manjina ima i fiksnu zastupljenost“ (tri poslanika).

Grlić Radman je naglasio da je rešavanje pitanja nestalih osoba iz poslednjeg rata u Hrvatskoj uslov za podršku Hrvatske Srbiji u pristupanju Evropskoj uniji.

„Cilj nam je da zatvorimo to poglavlje da bismo mogli imati dobrosusedske odnose i podržati evropski put Srbije, ali ta pitanja (osnovni kriterijumi) moraju da budu rešena“, dodao je hrvatski ministar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.