U trendu

Hrvatski poslodavci traže da se uvozi radna snaga?

Hrvatsko udruženje poslodavaca (HUP) zatražilo je od Ministarstva rada i penzionog sistema i vlade u celini da hitno postignu dogovor sa socijalnim partnerima o broju radnih dozvola za strance koje će biti odobrene za 2017. godinu.

Iako je broj nezaposlenih u Hrvatskoj veliki, poslodavci na tržištu rada ne mogu da pronađu dovoljan broj radnika s traženim veštinama i kvalifikacijama, a problem postoji u nizu industrija – građevini, brodogradnji, turizmu, saobraćaju, Informaciono-komunikacionom tehnologijama…, piše portal Seebiz.

Glavni direktor HUP-a, Davor Majetić, kaže da zbog nedostatka radne snage kompanije danas nisu u mogućnosti da ugovaraju nove poslove i razvijaju poslovanje, što u krajnjem ishodu ima negativne posledice za celokupnu ekonomiju.

„Jedino brzo dostupno rešenje, dok čekamo na ono dugoročno, jeste povećan uvoz radne snage. Zato od Vlade tražimo da se hitno pozabavi ovim pitanjem kako i u 2017. ne bismo imali isti i još veći problem nego ove godine“, poručio je on.

Prema anketi koju je među svojim članicama sproveo HUP, kompanije u Hrvatskoj imaju 5.099 radnih mesta za koja ne mogu da pronađu adekvatne radnike.

Najveći problem u ovom trenutku ima brodogradnja kojoj nedostaje 2.024 radnika, zatim građevinarstvo sa 1.213 i turizam sa 885 nepopunjenih radnih mesta. IKT industrija već duže vreme ističe da im nedostaje bar 1.000 stručnjaka, navodi se u tekstu.

HUP ujedno upozorava da ceo sistem utvrđivanja kvota za strance treba menjati, jer postojeći ne prati dinamične promene na tržištu i ne omogućava brze reakcije na pojavu problema nedostatka radne snage tokom godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.