U trendu

Hrvatski ultradesničari žele za ugase jedini srpski list u Zagrebu

Redakcija nedeljnika Novosti, glasila Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj, uputila je na više od pedeset adresa domaćih i međunarodnih organizacija i institucija saopštenje povodom orkestrirane nacionalističke hajke na to glasilo, koju je okrenulo udruženje „U ime obitelji“.

Redakcija je upozorila javnost, domaće i međunarodne institucije, strukovne organizacije i organizacije civilnog društva o najnovijem napadu na slobodu govora, slobodu štampe i nasrtaju na prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, koji je pokrenulo ultrakonzervativno udruženje „U ime obitelji“.

To udruženje, naime, ranije je optužilo redakciju Novosti da zloupotrebljava sredstva namenjena srpskoj nacionalnoj manjini i traži gašenje tog glasila, te krivični progon novinara, urednika i izdavača.

„Reč je o opasnoj i orkestriranoj difamacijskoj kampanji s nacionalističkih i ksenofobnih pozicija kojom se novinari nedeljnika Novosti u hrvatskoj javnosti žele označiti kao državni neprijatelji i nacionalni izdajnici, te usmeriti bes na Srpsko narodno veće, krovnu organizaciju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pa tako i na srpsku nacionalnu manjinu u celini“, navodi se u saopštenju.

Stoga redakcija Novosti upozorava da se ovaj grubi napad na slobodu medija i zagarantovana prava nacionalnih manjina odvija u kontekstu širokog nacionalističkog udara na medije, civilno društvo, kulturne i nezavisne institucije u Hrvatskoj, u proteklih godinu dana.

Podseća se da su slične kampanje već pokretane protiv Agencije za elektroničke medije, Hrvatskog audiovizualnog centra i neprofitnih medija čiji je model financisanja ukinut upravo na inicijativu pomenutog udruženja.

Isto udruženje poslednjih godina svojim agresivnim kampanjama najviše je doprinela širenju homofobne atmosfere u Hrvatskoj, što je rezultiralo nedavnim napadom suzavcem na pripadnike LGTB zajednice u Zagrebu.

Ukazuje se da je nedeljnik Novosti za svoj je rad dobio priznanje i podršku medijskih stručnjaka iz cele regije, a najnoviji napad na ovaj list osudilo je i Hrvatsko novinarsko društvo, krovna profesionalna organizacija, koje je prozvalo udruženje U ime obitelji zbog širenja mržnje prema pripadnicima nacionalnih i ostalih manjinskih grupa te upozorilo da je reč o hajci koja je vrlo opasna po demokratske vrednosti u hrvatskom društvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.