U trendu

I SDT dostavilo sudu snimke sedoka saradnika Sinđelića

PODGORICA – Suđenje za pokušaj terorizma, na kojem bi trebalo da budu saopštene završne reči, održava se u Višem sudu u Podgorici, a na samom početku sudija Suzana Mugoša saopštila da je pred početak pretresa SDT sudu dostavio dva snimka sa izjavama Saše Sinđelića.

Mugoša je rekla da je reč o snimcima objavljenim na Portalu Analitika pod nazivom „Kad BIA preti“ i audo snimak objavljen na portalu Standard.

Mugoša je istakla da od advokata odbrane nisu pristupili Dražen Medojević, Miroje Jovanović, Dušan Radosavljević, Medojević Nikola, Bulatović Nikola.

Ona je saopštila da je neposredno pre pretresa sudu dostavljen podnesak od Branke Milić u kojem navodi da ne daje saglasnost da je advokati brane, sve dok veće ne odluči o dostavljenim snimcima.

Milić smatra da su to ključni dokazi u ovom postupku.

Sud je dao pauzu od sat vremena.

Reč je o jučerašnjem ročištu odloženom za danas.

Advokati odbrane sujuče dostavili takođe dva video zapisa koja, kako su naveli, kompromituju ključnog svedoka saradnika Sašu Sinđelića, ali je sudija Mugoša odbila da ih uvrsti u dnevni red suda, rekavši da je postupak završen i da slede samo završne reči i presuda.

Inače, ovo suđenje u samoj završnici dobija vrlo neobičan tok s obzirom na to da SDT i mediji bliski crnogorskim vlastima poseduju snimke na kojima Sinđelić tvrdi da je izjave suprotne onim sa suđenje dao pod pridnudom, dok mediji bliski crnogorskoj opoziciji i odbrane poseduju snimke u kojima svedok odbrane tvrdi da je bio primoran na taj status i da je sve što je rekao na sudu laž.

U međuvremenu, dva dana uoči iznošenja završne reči, Sinđelić je gostovao u emisiji Ćirilica na Hepi tv, gde je u programu javno priznao da je njegovo svedočenje na sudu bilo lažno.

Inače, podgorička Pobjeda piše danas da je Sinđelić pod celodnevnom prismotrom Bezbednosno informativne agencije (BIA) Srbije, te da navodno srpski agenti vrše stalan pritisak na njega i pomno prate sve kontakte koje ostvari, naročito sa novinarskim ekipama iz regiona.

U novom video zapisu koji taj dnevni list poseduje, svedok saradnik potvrđuje sve ključne teze iz iskaza koji je dao pred podgoričkim Višim sudom tokom suđenja za pokušaj terorističkog napada, navodi ovaj podgorički dnevnik.

Prema informacijama Pobjede, razgovor je vođen u jednom selu kraj Beograda gde Sinđelić boravi, a istraživačka novinarska ekipa „Witneš production“ je bila pomno praćena tokom boravka u Srbiji.

„Prilikom mog boravka u Moskvi, ja sam shvatio o čemu se tu radi, da se priprema bukvalno državni udar u Crnoj Gori – da se svrgne vlast. To sam shvatio iz svega što mi je izneo sam Šišmakov, ja sam video da je to, da kažem, vrlo ozbiljna stvar“, priča Sinđelić u kameru, prenosi list.

On, navodi se, dalje ponavlja ključne detalje iz svoje misije za koju su ga angažovali agenti ruske obaveštajne službe GRU.

„Na sastanku u Moskvi moj zadatak je bio da tajno okupim ljude i pošaljem ih u Crnu Goru. Ti ljudi je trebalo da budu pomoć, da kažemo, demonstrantima ispred Skupštine. Uz osnovni zadatak, koji se tiče o sakupljanja ljudi, imao sam zadatak da pripremim opremu za specijalce. Oni su, znači, morali su da budu bukvalno kao specijalci ovi iz SAJ-a“, mirno objašnjava Sinđelić.

Ponavlja i priču o nabavci naoružanja, storiju koja sasvim odgovara onoj koju je kazao u Višem sudu i koja negira njegovu verziju koju je kasnije rekao u Srbiji, nakon završetka svedočenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.