U trendu

„Incko doprinosi nestabilnosti i porastu tenzija u BiH“

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da intervju Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka za bečki list Standard predstavlja još jedan dokaz da je svojim izjavama i ponašanjem odavno prešao „crvenu liniju“, jer konstantno doprinosi nestabilnosti i porastu tenzija u BiH.

„Incko otvoreno zagovara interese dela međunarodne zajednice i bošnjačke elite čiji je konačan cilj ukidanje Republike Srpske i stvaranje unitarne BiH. Republika Srpska treba da istraje na politici povratka izvornom Dejtonskom sporazumu odnosno povratku svih onih nadležnosti koje je otete RS i prenesene na nivo BiH“, rekao je Linta, navodi se u saopštenju.

Incko je u intervjuu ocenio da je Dodik, kada je reč o pravosuđu, već prekoračio „crvenu liniju“ i „izašao iz državne zajednice“, objasnivši da secesija prestavlja tu „crvenu liniju“, a da je Dodik nju prekoračio kada je reč o pravosuđu.

Podsetio je da Dodik nije došao na saslušanje kod državnog tužioca, a da je u slučaju odluke suda BiH da vojnu imovinu u Han Pjesku prepiše Ministarstvu odbrane, predsednik RS rekao da to neće dozvoliti, jer se radi o svetoj srpskoj zemlji.

Linta je reagujući na to istakao da je izvorni Dejtonski sporazum obezbedio mir i konfederalno uređenje BiH kao optimalan okvir za zajednički život i saradnju tri konstitutina naroda i svih građana.

Linta ističe da su visoki predstavnici BiH od završetka rata otvoreno stali na stranu Bošnjaka čineći pravno nasilje nad Dejtonskim sporazumom i nezakonito prebacujući veliki broj nadležnosti sa entiteta na centralnu vlast.

„Jedan od ključnih preduslova jačanja povjerenja i razumevanja između Srba i Bošnjaka jeste da bošnjački političari prestanu tražiti podršku u Valentinu Incku i delu međunarodne zajednice za ostvarenje svojih ratnih ciljeva već da se prihvate izvorni Dejtonski sporazum kao kompromisno rešenje i odustanu od netačne tvrdnje da se u Srebrenici desio genocid, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.