U trendu

Istraživanje u komšiluku potvrdilo: Mladi Hrvati nemaju kulturu zbog SRPSKOG turbo-folka

Nedavno istraživanje EUROSTAT-a pokazalo je da je Hrvatska u samom dnu Evropske Unije po konzumaciji kulturnih dobara, a upravo je to bio povod zbog kojeg je Hrvatska glazbena mladež održala konferenciju na kojoj su pokušali da objasne šta je dovelo do tih poraznih rezultata.

„Mladi radije uživaju u turbo-folku po narodnjačkim klubovima, nego koncertima klasične muzike jer im manjka kulture, znanja i volje za muzičkim odgojem“, zaključeno je na konferenciji te institucije koja već više od 60 godina, kako kažu, promoviše i podstiče napredak kulture muzike u Hrvatskoj.

„HGM godišnje producira više od 50 velikih manifestacija i muzičkih programa, koje rado i često posećuju mladi – godišnje njih čak 15.000. Mi smo udruženje koje se bavi mladima, u prvom redu kreiranju kulturnih politika za najmlađi deo hrvatske populacije. Ipak, to je nedovoljno kada se pogleda koliko često i brojno mladi posećuju narodnjačke klubove, uživaju u folku i na takvim muzičkim sadržajima grade svoju kulturu. Od folkera se stvaraju zvezde, veliča se njihov privatni život i aktivnosti, nameću norme njihovog ponašanja i stvara potpuno kriva slika u hrvatskom društvu šta muzika istinski jeste“, izjavila je Dubravka Dujmović Kušan iz HGM-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.