Izetbegović pod lupom američkih tajnih službi

Lider SDA Bakir Izetbegović nalazi se pod lupom američkih tajnih službi zbog veza sa čelnicima „Muslimanskog bratstva“, piše „Euroblic“.

Interes Amerikanaca za odnose bošnjačkog člana Predsedništva BiH sa vodećim ljudima organizacije čije je delovanje zabranjeno u brojnim državama sveta, naglo je poraslo nakon pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima, piše list.

Izvori lista navode da su najbliži saradnici novog američkog predsednika još u toku predizborne kampanje poručivali da će „Muslimansko bratstvo“ biti stavljeno na listu terorističkih organizacija u SAD.

„Trampov savetnik za spoljnu politiku Valid Fares nedavno je izjavio da će novi šef Bele kuće kao jedan od svojih prvih poteza proglasiti „Muslimansko bratstvo“ terorističkom organizacijom. U skladu s tim, američke obaveštajne i bezbednosne službe već su počele s detaljnim proverama svih koji su na bilom koji način povezani sa tom organizacijom“, istakli su sagovornici „Euroblica“.

Stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić smatra da bi Izetbegoviću moglo da se obije o glavu druženje s ?usufom el Karadavijem i njegovim pristalicama.

„Nije tajna da je osnivač i ideolog „Muslimanskog bratstva“ ranije bio čest gost u Sarajevu i da je prijateljstvo sa Bakirom Izetbegovićem javno održavao sve dok Egipat za njim nije raspisao crvenu poternicu“, istakao je Ćeranić.

Prema njegovim rečima, za Izetbegovića bi realni problem moglo da predstavlja to što je novi američki predsednik više puta javno rekao da će „Muslimansko bratstvo“ prioritetno staviti na listu terorističkih organizacija, što Izetbegovića stavlja u izrazito nepovoljan položaj u budućim odnosima sa SAD.

Prema nezvaničnim informacijama, lider „Muslimanskog bratstva“ ?usuf el Karadavi već nekoliko godina živi u Turskoj, gde se krije od poternice koju su za njim raspisale egipatske vlasti.

El Karadavi je ranije proglašen za personu non grata u Velikoj Britaniji i Francuskoj, kojeg sumnjiče za povezanost sa terorističkim organizacijama, piše list, prenela je RTRS.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike