U trendu

Izetbegović: Srbija ne treba ovako da se odnosi prema svojim susedima

Bošnjački član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, kazao je večeras na konferenciji za novinare u Sarajevu da je odluka švajcarskih vlasti da izruči Nasera Orića u BiH „ispravna i pravična“.

„Žao mi je što je Švicarska dozvolila da je Srbija umeša u ovako negativan splet okolnosti“, rekao je Izetbegović na hitno sazvanoj konferenciji za medije povodom današnje odluke švajcarskih vlasti da izruče Orića Bosni i Hercegovini. Izetbegović je ocenio da je „švajcarski pravni sistem pokazao neutralnost i ekspeditivnost“.

„Propao je još jedan pokušaj srbijanskog pravosuđa da uprkos potpisanim sporazumima i protokolima koji su na snazi, bespotrebno i ponovo šikanira građane BiH“, kazao je Izetbegović.

Poručio je Srbija da „ne treba da se na ovakav način odnosi prema svojim susedima“, zbog čega je „bespotrebno izgubljen momentum u poboljšanju odnosa između BiH i Srbije“.

Advokatica Nasera Orića, Vasvija Vidović, rekla je za Dnevni avaz da su u toku sve procedure da Orić bude što prije vraćen u Sarajevo i da je „vrlo moguće da Orić već danas poslepodne dođe u BiH, eventualno sutra ujutru”.

Udruženja iz Srebrenice pozdravila su odluku vlasti u Švajcarskoj da izruče Orića Bosni i Hercegovini i saopštila da zbog takvog čina neće biti odgođena kolektivna sahrana identifikovanih žrtava u Srebrenici, koje će biti ukopane 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima.

Podsećamo, danas je Savezni ured za pravdu u Švajcarskoj odobrio izručenje Nasera Orića BiH. Danas je održano ročište na kojem su Oriću švajcarske vlasti prezentovale zahteve za ekstradiciju iz Srbije i BiH, a Orić je pristao na izručenje BiH.

Ratni komandant jedinica Armije BiH u Srebrenici Naser Orić uhapšen je 10. juna ove godine u Bernu prema zahtevu Srbije, koja ga sumnjiči za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice.

Orića je Haški tribunal 2008. godine oslobodio krivice za zločine u Srebrenici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.