U trendu

Izmislili izjavu? Most: Petrov ni za ni protiv novog entiteta u BiH

Kancelarija za odnose s javnošću predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića izmislila je izjavu predsednika Hrvatskog sabora Bože Petrova da je on „protiv stvaranja novih entiteta“, tvrde u stranci Most, čiji je Petrov predsednik.

U Kancelariji za odnose sa javnošću te stranke navode da je nakon sastanka Zvizdića s Petrovom, koji boravi u poseti BiH, kancelarija predsedavajućeg Saveta ministara BiH objavila saopštenje u kojem su navodi koje Petrov nije izrekao, a odnose se na stvaranje novog entiteta u BiH, prenosi regionalna tv N1.

Iz Mosta ističu da je razgovor s predsedavajućim Saveta ministara BiH bio veoma konstruktivan, ali da se Petrov ni u jednom trenutku nije izjasnio za ili protiv trećeg entiteta, budući da to nije bio fokus razgovora.

„Petrov je, kao predsednik Hrvatskog sabora, istakao da podržava BiH na njenom evropskom putu, kao i da se zalaže za federalizaciju koja će biti osnova za ravnopravnost tri naroda“, poručili su iz Mosta.

Ističu da je Petrov posebnu pažnju posvetio izmenama Izbornog zakona, prema odluci Ustavnog suda BiH, a koje Hrvatima konačno treba da omogući vraćanje glasačkog prava u ustavne okvire i izbor legitimnih predstavnika u vlasti u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom čiji je Hrvatska jedan od potpisnika.

„Iz pozicije predsednika Hrvatskog sabora Božo Petrov smatra da bi bilo neumesno da on kao političar susedne države učestvuje u razgovoru o unutrašnjim političkim temama BiH, ali o pitanjima koja se tiču ravnopravnosti Hrvata u BiH i dejtonskih kategorija kakva je legitiman izbor predstavnika u skladu s odredbom Dejtona o konstitutivnosti naroda Hrvatska svakako treba da ima jasan stav“, poručuju iz Mosta, prenosi N1.

Iz kabineta predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića prethodno je saopšteno da je „predsednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, nakon današnjeg susreta sa Zvizdićem u Sarajevu, rekao da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ravnopravnost tri konstitutivna naroda, ali i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.