U trendu

Jadranom pliva velika bela ajkula? (video)

Jadransko primorje je oduvek važilo za relativno mirno i sigurno za kupače kad je u pitanju velika bela ajkula. Da li je zaista tako ili javnost nije posvetila dovoljno pažnje incidentima koji su se kroz istoriju tu dešavali?

Naučnici tvrde da u Jadranskom moru živi 28 različitih vrsta ajkula, ali napadi na ljude nisu baš česta pojava.

U Hrvatskoj se gaji tuna, kojom se ajkule najčešće hrane, što je verovatno razlog povremene pojave ove nemani. Ona prati jata tuna. Takođe, zagrevanje mora stvara poremećaj u životu ajkula.

Prvi zabeleženi napad u Hrvatskoj desio se 1934. godine u mestu Kraljevuca, gde je nastradala 17-ogodišnja devojka iz Ljubljane. Prema domaćim izvorima, 1955. je u Opatiji stradala još jedna osoba na samo nekoliko metara od obale kada je velika bela ajkula ugrizla i odvela u dubine, a telo nikada nije pronađeno. Sledeći napad desio se 1960. godine kod grada Bakra kada jenastradao 19-ogodišnji student iz Beograda.

Pet godina kasnije u Hrvatskoj je zabeležen još jedan napad, ovoga puta na češkog turistu koji je imao 33 godine dok je plivao uz ribarsku mrežu punu tuna. Čeh je uspeo da ranjen dopliva do obale, ali je nažalost na putu do bolnice preminuo.

Poslednji zabeležen smrtonosni napad mordskog psa u Hrvatskoj desio se 1973. godine, a žrtva je bio 21-ogodišnji Nemac. U skorije vreme desila su se samo dva napada na ovom području, 2008. godine kod ostrva Visa. Žrtve su imale sreće i prošle su sa manjim povredama.

Kada je u pitanju crnogorsko primorje, situacija je nešto drugačija. Predrag Nenezić, nekadašnji ministar turizma Crne Gore izjavio je da ajkule izbegavaju ovo područje i da u poslednjih 30 godina nije zabeležen nijedan napad. U vodama oko Boke Kotorske često se mogu videti delfini, što navodno pokazuje da na tom mestu nema ajkula.

Napad morskog psa na čoveka koji se nažalost završio smrtnim ishodom, desio se u Crnoj Gori samo jednom. Kod plaže Mogren u Budvi 13. jula 1955. godine ajkula je napala 21-ogodišnjeg studenta elektrotehnike iz Čačka. Izvori ovog dogadjaja su nažalost samo priče lokalnih ribara i meštana prema kojima je velika bela ajkula duga 6,5 metara usmrtila momka. Štampani mediji tog vremena o ovom dogadjaju nisu izveštavali, verovatno da ne bi širili paniku ili doveli do smanjenja turizma.

Pretpostavlja se da je ovaj dogadjaj bio povod za stvaranje čuvene legende prema kojoj je mladić skočio direktno u usta ajkuli koja ga je progutala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.