U trendu

Jandroković: Premijer Plenković će iduće sedmice predložiti nove ministre

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), izjavio je danas da će premijer Andrej Plenković iduće sedmice u Saboru predložiti nove ministre.

Glasanjem o četvoro novih ministara pokazaće se da li je premijer Andrej Plenković, posle raspada koalicije HDZ i Mosta, uspeo da okupi novu većinu u parlamentu ili su izgledni novi izbori.

„Prva plenarna sednica Sabora biće iduće sedmice, 7. juna i na njoj predsednik Vlade treba da predoži nove ministre. Očekujem da će tako i biti“, rekao je Jandroković novinarima u Saboru i dodao da da će sutra biti održana sednica Predsedništva Sabora.

U Hrvatskoj i dalje ne postoji parlamentarna većina pošto se krajem aprila raspala koalicija HDZ i Mosta. Tada je premijer i lider HDZ Andrej Plenković iznenada smenio ministare iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv zbog situacije oko Agrokora, tražila opozicija.

Vlada HDZ i Mosta trajala je svega šest meseci i bila je opterećena trzavicama, ali su se odnosi dodatno zaoštrili uoči lokalnih izbora, čiji je prvi krug održan 21. maja.

HDZ je poslednji put skupio podršku 76 poslanika za izbor novog predsednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je nasledio Božu Petrova iz Mosta. Tada je okupljena većina od 76 poslanika, ali je više poslanika naglasilo da to ne znači i podršku Vladi.

Uz vladajuće je tada neočeivano bio i bivši SDP-ovac Tomislav Sauha, koji se nalazi pod istragom da je kao šef kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića (SDP) nalagao isplate lažnih inostranih dnevnica Milanovićevim savetnicima.

Iako je bio jedan od potpisnika inicijative SDP za smenu ministra finansija Zdravka Marića zbog stanja u Agrokoru, Sauha je u Saboru takodje neočekivano glasao protiv te inicijative i spasio HDZ-ovog ministra.

Pojedini poslanici izrazili su sumnju da je HDZ ucenama i „kupovinom“ dobio podršku pojedinih poslanika.

Premijer Andrej Plenković (HDZ) od izbora novog predsednika Sabora stalno ponavlja da će se o novoj parlamentaranoj većini više znati posle drugog kruga lokalnih izbora, 4. juna. On je rekao i da je HDZ spreman za nove parlamentrane izbore ukoliko ne bude dogovora o parlamentarnoj većini.

Prema pisanju medija, HDZ i dalje drži širom otvorena vrata potencijalnim partnerima iz Hrvatske seljačke stranke (HSS) koja je osvojila mandate na listi opozicione Socijademokratske partije. Čelnik HSS Krešo Beljak nekoliko puta je rekao da su odani SDP, ali da nisu za nove izbore.

Uz njih HDZ računa i na nekoliko nezavisnih poslanika.

Opozicija je više puta pozvala premijera da predloži nove ministre i time pokaže da ima većinu u Saboru ili da se ide na nove izbore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.