U trendu

Jevreji i ove godine ne žele s Plenkovićem u Jasenovac

ZAGREB – Jevrejska zajednica u Hrvatskoj ne želi da u Jasenovcu bude u zajedničkoj komemorativnoj koloni, čije održavanje ove godine zagovarapremijer Andrej Plenković, čija vlada je već poslala pozive za sastanak tim povodom Savezu antifašističkih boraca, predstavnicima jevrejske zajednice i predstavnicima Srba i Roma.

Predsednik Koordinacije Jevrejskih opština u Hrvatskoj, Ognjen Kraus je, međutim, odbio Plenovićeve predlog.

„Mi ne možemo biti u istoj koloni. Ne možemo biti s njima zbog Blajburga i ustaškog pozdrava“, poručio Kraus u izjavi za portal Index.

Plenković, naime, smatra da bi bilo jako dobro da bude jedna zajednička komemoracija ove godine u Jasenovcu.

To bi, kaže, bili važni iskoraci i za pitanje sećanja, pomirenja i osude zločina koji su se dogodili u Jasenovcu.

Index, međutim, primećuje da sudeći prema odgovoru Krausa, čini se da jevrejska zajednica Plenkovićeu ne veruje.

Poslednjih nekoliko godina, zbog rotivljenja Jevrejske i Srpske manjinske zajednice upotrebi ustaških simbola i pokliča, komemoracija u Jasenovcu u aprilu se održavala u tri, pa i više kolona. Tako su pre ili posle državne komemoracije na jasenovačko stratište posebno odlazili predstavnici jevrejske manjine sa predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpskim naconalnim većem.

„Mi ne možemo biti u istoj koloni dok se izjednačavaju žrtve, naglašavam, Blajburškog polja i rasnih zakona NDH i logora Jasenovac. Dok je ‘za dom spremni’ jednima ustaški pozdrav, a drugima prihvatljiv uprkos ustavnim i zakonskim odredbama i odluci Suda Saveta Evrope u Strazburu“, jasan je Kraus u izjvi za Index.

To istovremeno i nije jedina zamerka na Plenkovićevo političko delovanje u vladi.

Kraus ističe još dve velike zamerke zbog kojih ne mogu biti u koloni s predstavnicima Plenkovićeve vlade, prenosi Index.

„Sve dok su u školama u upotrebi udžbenici kao što je onaj izdavača Alfe i istoričara S.B i M.J i dok je na mestu voditelja odeljenja za informiranje HDZ-a osoba kao što je Andrej Rora, mi ne možemo u istu kolonu“, kaže Kraus ne isključujući mogućnost da će se to možda jednog dana i dogoditi.

Kraus u svom odgovoru spominje udžbenik istorije za 8. razred osnovne škole u kojem su Crkva, Alojzije Stepinac i sveštenici predstavljeni kao veliki antifašisti, a zločinačka priroda ustaškog režima relativizirana je.

Reč je o udžbeniku izdavačke kuće Alfa koji su pripremili istoričari Stjepan Bekavac i Mario Jareb.

Kraus takođe spominje i slučaj Andreja Rore koji je 1996. godine objavio seriju feljtona u časopisu Nezavisna Država Hrvatska koji je iz emigracije u Zagreb preselio Srećko Pšeničnik, zet Ante Pavelića.

Predstavljen kao student i urednik biblioteke Znameniti Hrvati islamske vere, seriju feljtona je počeo da objavljuje 10. aprila 1996. godine. U tekstu prepunom pohvalnih epiteta za potpredsednika vlade NDH Džafer-bega Kulenovića, Rora piše o borbi Hrvata i bosanskih muslimana za Pavelićevu tvorevinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.