U trendu

Josipović i Čačić osnovali koaliciju Uspešna Hrvatska

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović i bivši potpredsednik vlade Radimir Čačić kao lideri stranaka Napred Hrvatska – Progresivni savez i Narodne stranke – Reformisti, potpisali su danas koalicioni sporazum za predstojeće parlamentarne izbore.

Kako prenosi agencija Hina, na svečanosti u zagrebačkom Muzeju za umetnost i zanatstvo novi predizborni savez nazvan je Uspešna Hrvatska, a predstavljen je kao „koalicija bez vođe“.

Josipović i Čačić kazali su da se nadaju da će u koaliciju privući još neke stranke levog centra, pre svega regionalne stranke. „Iz našeg je programa vidljivo koje su to stranke, s njima se razgovara i čekamo odluku njihovih tela“, rekao je Josipović.

Dve stranke u novoj koaliciji vide i neke penzionerske stranke, a na pitanje može li se očekivati saradnja s bivšim SDP-ovim ministrom finansija Slavkom Linićem i bivšom premijerkom i predsednicom HDZ-a Jadrankom Kosor, Čačić je odgovorio da su „otvoreni za saradnju s uglednim pojedincima, čije znanje i sposobnost mogu pomoći oporavku Hrvatske“.

Na pitanje postoji li mogućnost saradnje sa strankom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Čačić je odgovorio da su reformisti od prvoga dana bili zainteresovani za saradnju sa strankama koje na izbore neće ići u dva velika bloka, ali da danas s Bandićem nemaju „nikakve političke ni druge kontakte“.Čelnici nove koalicije odbacili su tumačenja da je „Uspešna Hrvatska“ usmerena protiv SDP-a. „Nismo ni protiv koga. Mi smo autohtoni političari i sarađivaćemo s onima koji su nam programski slični“, naglasio je Josipović.

Čačić je rekao da je nova koalicija „više leva i socijalno osetljivija od levih, ali po promovisanju nacije i budućnosti zemlje na jedan duboko svestan način, desnija od desnih“ i pohvalio se svojim učešćem u prvim danima Domovinskog rata i u operaciji „Oluja“.

Predstavljajući program čelnici „Uspešne Hrvatske“ biračima su obećali 10 odsto veću zaposlenost, 30 odsto veća domaća i strana direktna ulaganja nego u mandatu na izmaku, reformu pravosuđa i javne uprave i regionalizaciju države.

Sadašnju administrativnu podelu na županije smatraju neracionalnom i preskupom, a regione vide kao jedinice sa znatno više novca i puno većim ovlašćenjima od onih koja imaju županije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.