Karadžićeva kćerka izabrana za potpredsednicu parlamenta RS

Sonja Karadžić – Jovićević, kćerka bivšeg predsednika Republike Srpske i haškog optuženika Radovana Karadžića, izabrana je danas za potpredsednicu parlamenta RSkao kandidatkinja Srpske demokratske stranke (SDS).

Prethodno je ostavku na mesto potpredsednika parlamenta RS podneo Nenad Stevandić, koji je na tu poziciju posle prošlogodišnjih izbora imenovan kao kandidat SDS-a.

On je, međutim, uz podršku vladajuće koalicije ponovo izabran za potpredsednika Narodne skupštine.

Stevandić je pre nekoliko meseci napustio SDS i osnovao sopstvenu partiju, koja podržava vladajuću koaliciju prevodjenu SNSD-om.

SDS je insistirao da Stevandić bude smenjen, jer prema poslovniku jedno od potpredsedničkih funkcija u parlamentu RS pripada najjačoj opozicionoj stranci, u ovom slučaju SDS-u.

U prethodnom periodu poslanici opozicije nisu učestvovali u radu parlamenta kada je sednice vodio Stevandić, jer je predsednik parlamenta Nedeljko Čubrilović zbog bolesti bio sprečen da predsedava.

Za potpredsednicu Skupštine izabrana je kandidatkinja vladajućeg SNSD-a Željka Stojičić kao predstavnica hrvatskog naroda.

Osim predsednika, parlament RS ima i četiri potpredsednika. Jednog iz najjače opozicione stranke, jednog iz bošnjačkog naroda, jednog iz hrvatskog i jednog koji dobije podršku skupštinske većine.

(Beta)

Jedan komentar

Ostavite komentar