U trendu

Kavazović: Incko doneo dugoočekivanu odluku

SARAJEVO – Korišćenje tzv. bonskih ovlašćenja i nametanje dopuna Zakona o krivičnom postupku u BiH, koje je proglasio odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko, pozdravio je i reis-l-ulema Islamske zajednice (IZ) Husein Kavazović, koji kaže da je ona bila dugo očekivana i za koju su se svi nadali da će je doneti domaća državna zakonodavna tela.

Kavazović je ocenio da je „ovo bitan i hrabar korak na putu suočavanja s prošlošću, izgradnje mira i povratka poverenja“, saopšteno je iz IZ u BiH.

Dodao je da ovo nije samo simboličan znak pravde za žrtve i njihove porodice, već, kako kaže, „vrlo konkretan korak za porodice koje više neće gledati kako se nad njihovom žrtvom iživljavaju i naslađuju oni koji su izbegli svetovnoj pravdi“.

Inckovo nametanje zakona, Kaazović vidi kao jedinstvenu priliku da se zarad budućih generacija zaustavi negiranje genocida i veličanje zločinaca, kao i priliku da, kako kaže, svi krenemo napred i „odamo počast svim nevino stradalim i jasno osudimo politike koje su dovele do podela i zločina“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.