U trendu

Kod Splita spaseno 16 s pedalina, kod Paga se zapalio gliser

Na hrvatskom primorju ovog vikenda se dogodilo nekoliko nezgoda uzrokovanih nevremenom na moru, pri čemu je kod kod Splita spaseno 16 ljudi s pedalina, dok se kod Paga zapalio gliser, a sve spasilačke akcije su uspešno okončane, prenosi danas Indeks.hr.

Juče je u 19:45 sati jedan hrvatski državljanin zatražio evakuaciju za sebe i još ukupno 15 osoba sa četiri pedaline nad kojima su izgubili kontrolu zbog jakih udara bure, 300 metara južno od lukobrana gradske luke u Splitu, o čemu je obaveštena Lučka kapetanija, koja je organizovala spasilačku akciju.

U luci je, oko sat vremena kasnije, iskrcano 16 nepovređenih osoba.

Nedugo potom je, oko 22:00, jedrilica „Dico“ dužine 13 metara, sa francuskom zastavom i šestočlanom posadom, uključujući dvoje dece, zbog kvara je ostala da pluta na moru severoistočno od Makarske po jakom nevremenu, a Lučka ispostava Makarska je krenula u spasilačku akciju, uspešno je okončavši.

Jutros je, nošen jakom burom, nestao kajak sa dvoje Francuza, koji su iz uvale Ustrine prethodno odveslali prema Unijama, pa su pripadnici Pomorske policije Rijeka krenuli u akciju potrage i spasavanja, i pronašli dvoje živih i nepovređenih Francuza.

Na zadarskom području bezbednosti plovidbe danas je, nešto posle podneva, preduzeta spasilačka akcija nakon što se zapalio gliser mađarske porodice – supružnika i dvoje dece – u oblasti ostrva Maun, zapadno od Paga.

Mađarska porodica je, nakon što je uputila poziv u pomoć kada je izbio požar, prešla u pomoćni gumeni čamac, a nedugo potom na jedan privatni brod, pa su nepovređeni prevezeni na Pag.

Tokom dana na više područja primljeni su pozivi o pomorskim nezgodama manjeg ili srednjeg intenziteta, srećom, bez ljudskih žrtava ili značajnije štete, navodi Indeks.hr.

Nažalost, i dalje je primetan značajan broj nezgoda i nesreća na moru koje su delimično uzrokovane nesmotrenošću i nepripremljenošću nautičara i plovila na vremenske uslove na moru, zaključuju u hrvatskom Ministarstvu mora, saobraćaja i infrastrukture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.