U trendu

Konačnu odluku o Asadu donosi amerčki državni sekretar

PODGORICA – Američki Stejt department saopštio je, povodom poziva bivšeg operativca CIA-e, Džozefa Asad, da odbiju zahtev Crne Gore za njegovo izručenje, da „Sjedinjene Američke Države ne komentarišu da li su zahtevi za izručenje podneseni u određenim slučajevima“, prenosi Glas Amerike i dodaje da odluku o tome može da donese samo državni sekretrar.

To je Stejt department odgovorio Glasu Amerike koji ih je tim povodom kontaktirao.

Kako se navodi, prema proceduri SAD, konačnu odluku o izručenju donosi američki državni sekretar i to na osnovu mišljenja sudije.

„S obirom na to da ima diskreciono pravo da odlučuje o zahtevima za izručenje, državni sekretar može da uzme u obzir i bilo koji pisani materijal koji podnese begunac, njegov advokat ili druge zainteresovane strane, kao i druge spoljnopolitičke ili humanitarne okolnosti“, objasnila je novinarka VOA, prenosi CdM.me.

Kako je rekla, na Crnu Goru se, kao državu naslednicu, odnosi Ugovor o izručenju koji su 1901. godine SAD potpisale sa tadašnjom Kraljevinom Srbije.

„Prema članu pet tog ugovora, ni jedna strana potpisnica nije obavezna da izruči svoje državljane ili subjekte. Takođe prema članu 6, begunac neće biti izručen ako se utvrdi ili ako on sam dokaže da je krivično delo, za koje je optužen, političke prirode“, pojasnila je novinarka VOA.

Crnogorski pravosudni organi ranije su za Asadom raspisali „crvenu poternicu“ Interpola zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije, koja je planirala da nasilno preuzme vlast i spreči članstvo Crne Gore u NATO.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike