U trendu

Kovač: Vučić je sprovodio politiku Velike Srbije

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je danas da istup srpskog premijera Aleksandra Vučića kojim je Hrvatsku optužio za obnovu ustaške ideologije i poručio da Beograd nikada više neće dopustiti novu Oluju predstavlja nastavak politike „Velike Srbije iz 90-ih godina“ u kojoj je, kako je rekao, Vučić i lično učestvovao.

„Sećamo se da je gospodin Vučić tada dolazio u Hrvatsku, u okupirani deo Hrvatske i poručio 1995. godine da Glina i Banija nikada neće biti hrvatska, da su bile i da će ostati srpske i da će tamošnji narod živeti u Velikoj Srbiji. To je nastavak takvog ponašanja, takve politike, što je za nas neprihvatljivo“, rekao je Kovač u mestu Bilima kod Mostara, gde učestvuje na komemoraciji povodom Evropskog dana posvećenog obeležavanju žrtava svih totalitarnih režima, prenela je agencija Hina.

Kovač je rekao da je „politika u Hrvatskoj politika mirotvorstva“, a da Vučić „nastavlja da huška vlastiti narod protiv Hrvatske i Hrvata“.

„Ono što smo juče čuli od gospodina Vučića je huškanje njegovog, srpskog naroda protiv Hrvata, protiv Hrvatske“, dodao je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova.

U spomen-području Donja Gradina u Republici Srpskoj u petak uveče je završeno obeležavanje 75. godišnjice od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče da je pred nadležnim institucijama da utvrde tačan broj Srba stradalih u Nezavisnoj Državi hrvatskoj (NDH), jer ni 70 godina nakon završetka Drugog svetskog rata to nije učinjeno, ali i zbog „povampirenja ustaške ideologije u savremenoj Hrvatskoj“.

„Mi ćemo mirno istrpeti sve to, ali nikada više nikome nećemo dozvoliti ni Jasenovac, ni Jadovno, ni Oluju, Srbi više neće u jame, Srbi neće više bespogovorno u smrt, bez imanja i ognjišta, Srbin više ne pristaje da bude kriv zato što je Srbin, što se krsti s tri prsta“, rekao je Vučić na komemorativnom skupu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.