U trendu

Lefon: Datum zavisi od toga šta je MKD isporučila

SKOPLJE – Savetnik u vladi Francuske Fransoa Lefon kaže da pitanje da li će Severna Makedonija dobiti datum za pregovore sa EU u martu ili maju zavisi od toga da li je ta zemlja razumela šta je važno za države članice EU, prenosi portal Plusinfo.

„Evropska komisija treba da predstavi novu metodologiju u januaru, a idealno bi bilo u martu da tu metodologiju usvoje države članice. O datumu treba da budemo fleksibilniji, a da li će to biti mart ili maj zavisi od toga da li će Severna Makedonija poslati jasne signale da je razumela ono što je važno za evropske države“, rekao je Lefon za MIA.

Prema njegovim rečima, nova metodologija treba da kreira veću predvidljivost u procesu pristupanja, odnosno da otvaranje pregovora vodi do članstva u EU.

„Nema razloga da započnete pregovore i kažete ‘nema problema, neka traju 10-15 godina, nije važno’. Važno je. Zato što potkopavate sposobnost EU da poštuje predlog i nadu građana. Otvaranje pregovora treba da znači da ćete biti član EU, a ne samo da se otvaraju kako bi se reklo ‘dobro, idemo polako, 10-15 godina, i baš nas je briga.’ To nije cilj nove metodologije“, naglašava predstavnik francuske vlade u Skoplju.

Cilj je, objašnjava on, da Severna Makedonija dobije datum, a nakon toga nastavi sa reformama, procesom modernizacije i pripremom zemlje za bolju budućnost.

„Ako je dobijanje datuma za pregovore stvarno glavni cilj u poslednje dve, tri godine, svi treba da doprinose tome“, zaključio je Lefon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.