U trendu

Lupiga: Pozivi na ubistvo Pupovca, bez reakcije policije

ZAGREB – Vest da je u petak predsednik Samostalne demokratsk strake Srba i Srpskog nacionalnog vijeća, Milorad Pupovac, napadnut na zagrebačkoj pijaci Dolac gomilom hrane izazvala je niz osuda, ali i komentara u kojima se poziva na njegovo ubistvo.

„Bilo bi bolje da je dobio metak u glavu! Ja bih gada s ciglom! Apsolutno podržavam i kada ga sretnem učinit ću nešto tako, a slažem se s prethodnim komentarima da je bolje metak, nego hamburger! Ubijte go…, zaslužio je! Treba njemu metak u glavu! Treba njemu metak u glavu, a ne hamburger!“, jedan je od komentara povodom napada na Pupovca.

Nema informacija da je policija reagovala na ove pretnje.

Kako je objavio portal Lupiga, ovi i na desetine sličnih komentara ostavljeni su ispod vesti o napadu na Pupovca.

Uz objavljene faksimile takvih i sličnih pretnji, portal konstatuje da bi u civilizovanim društvima valjalo očekivati reakciju policije i Državnog tužilštva, ali pitanje je, kažu, hoće li ih biti, jer i do sada je bilo dvostrukih kriterijuma kod procesuiranja ovakvog tipa pretnji putem društvenih mreža.

Uz podsećanje kako je došlo do incidenta dok su Pupovac i njegov stranački kolega Boris Milošević prolazili pored pijace Dolac, te da je o tome hrvatsku javnost izvestila SDS S putem saopštenja, ovaj medij dodaje da je osuda stigla s brojnih adresa iz političkog života zemlje.

Mnogi su, kažu, pozhvali na hapšenje počnioca, od premijera Andreja Plenkovića, do predstavnika SDP-a, najveće opozicione stranke.

U javnosti su, kažu, zabeleženi i brojni istupi kojima je ovaj slučaj relativizovan, a kao primer je naveden istup Slavena Letice, koji je na društvenoj mreži Fejsbuk objavio da je „bacanje hrane na saborskog zastupnika Milorada Pupovca politički protest i kritički simbolični govor, a ne govor mržnje i političko nasilje“.

„U različitim zemljama na političare bacaju različitu hranu, najčešće su to jaja i kolači (jer su fizički neopasni; na engleskom jeziku koristi se glagol “egging”,), ali postoje i druge tradicije. Zato se ne slažem s ocenom SNS-a da je “hranarenje” (bacanje hrane) bilo, kako se tvrdi u sapštenju: „manifestiranje mržnje, javno poniženje i fizičko ugrožavanje”. Bliže bi istini bilo: “manifestacija protesta, besa i ogorčenja”, napisao je Letica.

Letica je, inače, bio savetnik prvog predsednika Hrvatke Franje Tuđmana, a 2005. i kandidat za predsednika.

Ova Letičina „analiza“, piše portal Lubiga, dobila je zapaženo mesto na ekstremističkim internet portalima, koji pod firmom izveštavanja javnosti već godinama neometano raspiruju mržnju u hrvatskom društvu.

Na istim adresama Milorad Pupovac je nakon napada na različite načine ismejan.

„Međutim, upravo na adresama ekstremističkih internet portala javnost je dobila uvid u razmere mržnje prema Miloradu Pupovcu. U komentarima koje su korisnici društvenih mreža, čitatelji opskurnih ekstremističkih internet portala, ostavili pod tekstove o napadu na predsednika SDS S-a poziva se, rekosmo, na ubistvo i teško povređivanje Milorada Pupovca. Zbog sličnih komentara, podsetimo, policija je već privodila korisnike društvenih mreža koji su pretili premijeru Andreju Plenkoviću i njegovom ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću“, navodi Lupiga.

Podseća se da je tom prilikom iz Direkcije policije dato na znanje šta je sve razlog za hapšenje i suđenje zbog komentara na društvenim mrežama.

„Ako na bilo koji način jasno artikulišete i napišete ili na drugi način date do znanja da nekom pretite nekim zlom da ćete ga zaplašiti, iznemiriti, usmrtiti, ugroziti njegov telesni integritet ili njemu bliske osobe“, rekao je tada javno Dragan Josipović iz Direkcije policije.

Ukoliko budu dosledni, državni organi gonjenja će morati privoditi i suditi i u slučaju poziva na ubistvo Milorada Pupovca, ali na to ne treba računati sa stopostotnom sigurnošću, navodi portal.

Dodaje da je Državno tužilaštvo, naime, već pokazalo da se u ovakvim slučajevima oslanja na dvostruke kriterijume. Za razliku od slučajeva Plenković i Božinović, Državno tužilaštvo neopasnim je ocenilo, na primer, pozive na ubistvo novinara portala Index.hr, podseća portal Lupiga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.