U trendu

Makedonija dobija novo ime sredinom godine?

Makedonski premijer Zoran Zaev optimista je i veruje da će spor oko imena Makedonije biti rešen u prvoj polovini ove godine, najkasnije do jula.

U intervjuu za grčku tv Alfa, Zaev kaže da je želja za rešenje ovog problema, koji traje duže od 25 godina, obostrana i, kako je rekao, nestrpljivo čeka sastanake sa predstavnicima grčke opozicije i opozicije u Makedoniji, kako bi se pronašlo rešenje koje bi bilo prihvatljivo za sve.

„Optimista sam i verujem da obe strane imaju kapacitet i da mogu pronaći rešenje za problem sa imenom do kraja prve polovine ove godine“, rekao je Zaev.

To rešenje, istakao je, treba da bude prihvatljivo za obe zemlje i dodao da ono postoji, ali je izbegao da otkrije detalje da ne bi, kako je rekao, ugrozio pregovarački proces.

Ocenivši da je reč o ključnom problemu između dveju država, Zaev je primetio da između grčkog kolege Aleksisa Ciprasa i njega postoje sličnosti, rođeni su, na primer, iste godine, što je, kako smatra, dobar znak.

„Uveren sam da postoji rešenje i da kada se ono pronađe sigurno će unaprediti saradnju naših dveju zemalja, a onda ćemo dobiti još jednog veikog saveznika u našem južnom susedu“, rekao je Zaev.

Upitan da li u procesu pregovora o imenu postoje „crvene linije“, Zaev je rekao da one bile samo kočnice i blokirale bi pronalaženje rešenja.

„Naša crvena linija je vodi na putu da se dođe do konačnog rešenja problema“, kazao je Zaev, istakavši da je strateški cilj njegove zemlje pridruženje NATO i EU i da im je zato neophodno prijateljstvo Grčke, preneli su makedonski mediji.

„Verujem da je došlo vreme da se Balkan stabilizuje, da zavlada mir, stabilnost, saradnja i sloboda kretanja ljudi i ideja“, naveo je Zaev.

Doda je da se treba okrenuti budućnosti, a ne prošlosti i ponovo izrazio spremnost da razgovora i o itanju preimenovanja aerdroma u Skoplju i ulica i puteva koji nose ime Aleksandra Velikog.

Nastavak razgovora o rešenju problema imena Makedonije najavljen je za kraj ovog meseca, a rešenja koja bi se mogla naći na stolu, prema makedonskim medijima su: Nova Makedonija, Severna Makedonija i Gornja Makedonija.

Kako su juče preneli neki makedonski mediji, jedan broj grčkih udruženja i organizacija poziva na proteste 21. januara u Solunu jer se protivi da u imenu Makedonije uopšte postoji reč Makedonija.

(Tanjug)

1 komentar
  1. goran manic

    E, čestitamo! Jesu li Ameri kumovi i šta će da poklone? Hoće li obred biti pravoslavni ili katolički? Možda da se doda i neko šiptarsko ime?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike