Makedonske partije postigle dogovor o izlasku iz krize

Četiri najveće političke partije u Makedoniji postigle su danas dogovor o spornim pitanjima za izlazak iz političke krize, koji predvidja da datum parlamentarnih izbora bude odredjen 31. avgusta.

Pregovarački timovi su se dogovorili da 100 dana pred izbore bude formirana tehnička vlada i da bude suspendovan novi zakon za Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji je vladajuća koalicija donela pre nekoliko dana, ograničavajući ovlašćenja ministra.

Dogovor su potpisali visoki funcioneri vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Todorov, naveće opozicione stranke SDSM Radmila Šekerinska i albanskih stranaka DUI (koja je deo vlasti) Artan Grubi i DPA Imer Aliju.

Po dogovoru četiri najveće stranke, novi ministar u tehničkoj vladi kojeg će dati najveća opoziciona stranka, moći će da smeni odredjen broj ljudi s rukovodećih mesta.

“Pregovarači su se dogovorili da Zakon o unutrašnjim poslovima, koji je nedavno donela Vlada, bude suspendovan do 1. januara 2017, a novi ministar će moći da smeni 15 rukovodećih lica”, rekao je američki ambasador Džejms Beli koji je posredovao u postizanju dogovora.

On je istakao da je postignut dogovor o izlasku iz krize, navodeći da su se partije saglasile i o prečišćavanju biračkog spiska i o “balasiranom izveštavanju medija”.

Bejli je rekao da lideri četiri najveće partije treba da se sastanu 31. avgusta i odrede datum izbora, i da ocene sprovodjenje danas dogovorenog.

“Partije su se obavezale da će biti posvećene sprovodjenju evropskih reformi i da će poštovati Zakon o Specijalnom tužilaštvu za prisluškivane razgovore”, rekao je američki ambasador.

Postizanju dogovora posle višednevnih pregovora, prisustvovao je i predstavnik Delegacije EU u Skoplju Tibor Barodi.

(Beta)

Ostavite komentar