Mediji: VMRO DPMNE se priprema za odlazak u opoziciju

Lider VMRO DPMNE i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski je na sastanku Izvršnog komiteta saopštio da stranka ide u opziciju, objavio je danas portal Faktor.

Kako se navodi,  tu informaciju su potvrdil visoki partijski, ali i diplomatski izvori.

Prama informacijama tog portala, na sednici Izvršnog komiteta VMRO DPMNE preksinoć, Gruevski je objasnio supartijcima da odlaze u opoziciju i zatražio da nosioci javnih funcija „ostave pečate“ bez pravljena problema.

Gruevski je navodno rekao i da je već umoran, da skoro da ne može da naidje na prijateljski odnos u medjunarodnoj zajednici, da su im sva vrata zatvorena i da VMRO DPMNE od sredine maja prelazi u opoziciju.

Partijski i diplomatski izvori navode da neće biti iznenadjenje i ukoliko se desi da se Gruevski već na narednom kongresu VMRO DPMNE povuče i iz partijskih aktivnosti, dodaje portal.

Nakon što je juče poslanik parlamentarne većine koju predvodi SDSM Talat Džaferi preuzeo funkciju predsednika Sobranja Makedonije po društvenim mrežama i medijima je primetno nezadovoljstvo članstva VMRO.

Na zvaničnom Fejsbuk profilu Gruevskog prvi put su se pojavili negativni komentari i poruke, a brojni su zahtevi da poslanici podnesu ostavkeu jer nisu sprečili imenovnje Džaferija. 

U makedonskim medijima se kao najozbiljniji kandidat da nasledi Gruevskog pominje poslanik te stranke Vladimir Djorčev. Od ranije se u javnosti pominju i potpredsednik stranke i ministar zdravlja Nikola Todorov, a u poslednje vreme i član Izvršnog komiteta Hristijan Mickovski.

Neimenovani diplomatski izvori su, za portal A1 on, rekli da bi za VMRO DPMNE bilo dobro ukoliko bi je vodio Vlatko Djorčev, jer to što je stao u zaštitu poslanika tokom nasilja u Sobranju pokazuje visoku svest o potrebi da se desnica demokratizuje.

Portal navodi da se kao novi lideri VMRO DPMNE u tim krugovima vide Nikola Todorov i ministar spoljnih poslova Nikola Poposki.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike