U trendu

Medved: Nema izgovora za neprocesuiranje ratnih zločina

VUKOVAR – Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je danas u Sotinu da za neprocesuiranje ratnih zločinaca nema izgovora, a gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, je poručio da taj grad još nije spreman za vraćanje ćirilice.

Medved je, na obeležavanju godišnjice „okupacije Sotina“, 28 godina posle poslednjeg rata, rekao da su „rane još otvorene i da će tako biti sve dok se ne dozna sudbina još 1.891 osobe nestale u Domovinskom ratu, što je prvorazredno humanitarno pitanje i prioritet vlade“, a posebno Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ministar je rekao i da je poslednjih meseci Srbiji upućeno desetine nota i službenih zahtevima, jer, kako tvrdi, Zagreb ima saznanja ko su osobe koje su nakon ulaska „neprijateljskih formacija u Vukovar sprovodile određene radnje“ i na tom tragu, kako je kazao, tražimo konkretne protokole na osnovu kojih verujem da ćemo doći do posmrtnih ostataka.

„Cela vlada podržava pristup da se procesuiraju počinitelji, ali i nalogodavci, svi oni koji su učestvovali u krvavom piru ubijanja ovde i Vukovaru i drugde u Hrvatskoj“, kazao je Medved, preneo je zagrebački Večernji list.

Ministar je rekao je da veruje da će hrvatsko društvo biti izgrađeno na „hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata“, kao i, kako je rekao, društvo koje nikada neće zaboraviti da su za slobodu koju uživamo mnogi poginuli.

Prisutnima se obratio i gradonačenik Vukovara, Ivan Penava, koji je rekao da „ovo što se događa u proteklih 28 godina nikome ne služi na čast i ponos s aspekta osuđivanja ratnih zločinaca, s aspekta sudbina žrtava“.

Podsetio je da je pre godinu dana u Vukovaru organizovan mirni protest zbog sporog rešavanja ratnih zločina.

Ocenio je da je ova godina protekla kao i proteklih 27, te da ne zna „dokada odgovorni i svi mi mislimo da je to tako moguće, da ćemo se sakriti zaboravu, protoku vremena, odlascima s funkcije“.

Na pitanje o skorašnjoj sednici vukovarskog Gradskog veća i uvođenju dvojezičnih ploča, Penava je ponovio da za to „…još nisu spremni dok god imamo situacije poput današnje“.

Ne želeći prejudicirati odluku Gradskog veća o tome, rekao je da misli da će „scenarijo biti isti kao i 2016. godine, kada je ta tema bila na dnevnom redu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.