U trendu

Mektić zbog Orića traži hitnu ostavku glavne tužiteljke BiH

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić oštro je danas osudio oslobađajuću presudu Suda BiH Naseru Oriću, kojeg Srbja potražuje zbog ratnog zločina protiv srpskih zarobljenika, i zatražio hitnu ostavku glavne tužiteljke BiH.

Mektić je istakao i da dosadašnji pristup procesuiranju ratnih zločina u BiH celu zemlju „nezaustavljivo vodi u nove sukobe“.

On je rekao da oslobađajuća presuda ratnom komandantu odbrane Srebrenice Naseru Oriću stvara opasno stanje u toj zemlji istakavši da je isključiva krivica za to na Tužilaštvu BiH, koje je neozbiljno pripremilo optužnicu i loše vodilo postupak pred državnim sudom.

„Tužilaštvo BiH nije sposobno da dokaže ono što je dokazivo prosečnom čoveku u BiH“, rekao je Mektić na vanrednoj konfrenciji za novinare, sazvanoj nakon što je Sud BiH Oriću i njegovom suborcu Sabahudinu Muhiću izrekao oslobađajuću presudu po optužnici za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici počinjenje 1992. godine, prenele su regionlne agencije.

Mektić je rekao da odlučno odbacuje nacionalističke tvrdnje koje je ranije tokom dana izneo predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je ustvrdio da je oslobađajuća presuda rezultat činnenice da je predšednik sudskog veća bio Šaban Maksumić, sudija bošnjačke nacionalnosti.

On je podsetio da su druga dvojica članova veća bili srpske nacionalnosti, pa Dodikove tvrdnje nemaju nikakvo utemeljenje u stvarnosti.

Mektić je ocenio i da je ključni problem zapravo u tome što u državnom Tužilaštvu „ne rade ništa“ i koriste tu instituciju kako bi služili stranačkim interesima.

„Nije problem u Sudu BiH, nego isključivo u Tužilaštvu BiH i njegovom neradu te `zločestoj` nameri da se na ovakav način procesuiraju ratni zločini“, rekao je Mektić ne birajući reči, prenela je Hina.

On je ustvrdio da je na delu samovolja ključnih ljudi u Tužilaštvu BiH i pozvao vršioca dužnosti glavne tužiteljke Gordanu Tadić da odmah podnese ostavku.

Iako je procena da postoji na hiljde osoba, osumnjičenih da su učestvovale u ratnim zločinima, Tužilaštvo BiH je, pod vođstvom Gordane Tadić, u 2016. podiglo samo 41 optužnicu, a ove godine samo 14.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.