najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mesić ne isključuje mogućnost velike koalicije

Nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ne isključuje mogućnost da, nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, vlast formira tzv. velika koalicija, odnosno HDZ Andreja Plenkovića i Narodna koallicija okupljena oko SDP-a Zorana Milanovića.

Mesić se vratio u politiku nakon što mu je aktuelna vlast ukinula Kabinet, kao adut Hrvatske stranke umirovljenika, koja je na listi Narodne koalicije.

U intervjuu za Index.hr Mesić kaže da očekuje da rezultat ovih izbora bude sličan onim prethodnim, ali ovog puta s prednošću Narodne koalicije.

„Jedina razlika biće zamena mesta. SDP će zbog velike kompromitacije bivše vlade dobiti relativno više glasova odnosno zastupnika, no moraće s nekim ipak ići u koaliciju da bi formirao vladu“, rekao je Mesić.

Upitan koje stranke bi mogle formirati postizbornu koaliciju, Mesić kaže da je Most prilično kompromitovan i da, iako svi iz HDZ-a i SDP-a tvrde da je koalicija te dve stranke nemoguća, on misli da je moć demokratije takva i da je to sada sasvim moguće.

U susednoj Austriji je to gotovo pa normalno da velike stranke različitih shvatanja ne beže od velike koalicije.

”Mislim da je to moguće sada i kod nas. Prednost takve velike koalicije bila bi činjenica da ako se već ne može drugačije, velikim dogovorom izbegnu još jedni izbori”, rekao je Mesić, inače, poslednji predsednik Predsedništva nekadašnje SFRJ.

Prednost takve koalicje je da bi mogli dobiti najkvalitetnije ljude po pojedinim resorima, kaže on i dodaje da je, ako bi do toga došlo, uveren da bi teme iz Drugog svetskog rata prestale da budu dominantne na hrvatskoj političkoj sceni, kao i neke teme koje su apsolvirane nakon domovinskog rata.

Upitan da li se i njemu “fućka” za ustaški pozdrav “Za dom spremni”, Mesić kaže da on to nikada ne bi rekao, jer mu se, kaže, ne fućka.

“Zoran Milanović je bio pred takvom publikom i hteo je valjda da pokaže malo umetničke slobode. Naravno da mu se ne može fućkati na pozdrav jedne kvislinške tvorevine. Kao i u Nemačkoj ni jedan funkcioner ne može reći da mu se fućka za Sieg Heil”, rekao je Mesić.

Pitanje je, kaže on, šta je Milanović uopšte tada mislio.

Verojatno je mislio da to više nije uopšte važno i da svako razuman s tim pozdravom ne računa”, rekao je.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike