U trendu

Meta traži parlamentarnu istragu u slučaju Čakaja

TIRANA – Albanski predsednik Iljir Meta zatražio je danas parlamentarnu istragu o radu Uprave za bezbednost podataka u slučaju bezbednosne provere, Genta Čakaja, Albanca s Kosova, kojeg je premijer Edi Rama predložio za ministra spojnih poslova u svom kabinetu.
Šef albanske države odbio je ranije da potpiše postavljenje Čakaja na tu poziciju, s obrazloženjem da je mlad i neiskusan, kao i da je njegovo zalaganje za ideju Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom „opasna“, ali i da je bezbednosna provera u vezi s njim manjkava.

Meta je rekao da je bezbednosna provera Čakaja nepotpuna I da je završena u roku od 24 sata, preneo je Glas Amerike na albanskom jeziku.

Odbijanje Mete da potpiše postavljenje Čakaja izazvalo je tenzije na albanskoj političkoj sceni, a u polemici s premijerom Ramom, koji smatra da je takva odluka neustavna, šef albanske države je poručio da “nema te sele koja može da utiče na njega da sprovodi svoja ovlašćenjau skladu sa Ustavom”.

Čakaj je sedam meseci na poziciji zamenika šefa albanske diplomatije, ali to Meti nije bilo dovoljno, pa je ipak odlučio da ne potpiše njegovo imenovanje bez bezbednosnog sertifikata.

S obzirom na to da je za Čakaja sertifikat o bezbednosnoj proveri dobijen praktično za jedan dan, Meta je zatražio dodatnu proveru tim pre što, kako je naveo, „ima kosovsko državljanstvo“, kao i da je „studirao u inostranstvu”.

Meta, naime, smatra da je bezbednosnu proveru za Čakaja trebao obaviti najpre u prištinskim institucijama, a zatim i u Belgiji i Mađarskoj, gde je studirao.

Odluka Mete da odbije da potvrdi imenovanje Čakaja izazvalo je polemiku sa premijerom Ramom, koji je otvorio pitanje nadležnosti predsednika Republike.

Inače, Meta još nije potpisao razrešenje za smenjenog ministra spoljnih poslova Ditmira Bušatija i traži bilo kakva dodatna pravna objašnjenja u vezi sa tim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.