najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Migranti prave haos u Makedoniji

Vlada Makedonije proglasila je vanrednu situaciju na južnom i severnom delu granice zbog povećanog talasa migranata, što otvara mogućnost angažovanja makedonske vojske, saopštio je danas portparol MUP-a Ivo Kotevski.

Kotevski je na konferenciji za novinare rekao da međuinstitucionalno koordinaciono telo svakodnevno prati stanje sa ilegalnim migrantima koji nameravaju da uđu na teritoriju Makedonije iz susedne Grčke i u skladu s tim prave analize radi spremnosti da odgovori na svaki mogući način.

Kotevski je objasnio da je zbog povećanog pritiska na južnu granicu i sve veći intenzitet tranzita preko tzv. balkanskog migracionog koridora bilo procenjeno da je potrebna dodatna povećana i efikasnija kontrola graničnog pojasa gde su registrovani masovni ilegalni prolasci sa grčke strane.

„Očekujemo da će angažovanje vojske dati rezultate u dva pravca. Prvo, da se poveća bezbednost i spokoj lokalnog stanovništva i drugo, da se obezbedi sveobuhvatniji pristup u tretmanu lica koja su izrazila nameru da zatraže azil u Republici Makedoniji u skladu sa kapacitetima i preporukama konvencija čiji je potpisnik i Republika Makedonija a koje se trudimo da dosledno poštujemo“, rekao je Kotevski.

On je naglasio da će za postupanje prema odluci vlade biti formiran glavni štab pri Centru za upravljanje kriznim situacijama koji treba da pripremi akcioni plan i da realizuje predviđene aktivnosti.

Inače, makedonski portal Plusinfo javio je ranije danas da je makedonska granica ka Grčkoj blokirana, te da se u bezgraničnoj zoni nalazi više od 3.000 migranata. Takođe, portal je javio i da je blokirana pruga od Soluna ka Skoplju.

Ovaj portal je javio i da su na granici ka Grckoj već postavljene specijalne vojne i policijske snage koje kontrolisu stanje u graničnom pojasu.

Migranti U Đevđeliji 12 abortusa dnevno

U Đevđeliji, prvom gradu na ulasku iz Grčke u Makedoniju, tokom jučerašnjeg dana je zabeleženo 12 spontanih pobačaja i gotovo 60 lekarskih intervencija.

Migranti se najviše žale na rane, bolove u stomaku zbog hladnog vremena, a povećan je i broj kolapsa.

Makdonski mediji preneli su pozivajući se na nezvanične izvore da zbog povećanog broja migranata raste nervoza kod tamošnjeg stanovništva , posebno u delu oko Železničke stanice.

Inače, u blizini Železničke stanice u Đevđeliji se gradi prostor u kome će moći da se odmori 160 osoba, prvenstveno žena, dece i osoba iznurenih od puta, koji će raditi 24 sata, preneo je makedonski portal na albanskom albeu.com.

Ovaj prostor će biti pod stalnim nadzorom policije.

U njemu će biti postavljeno 12 kabina sa tušem i toaletom, a opremiće ga UNHCR, preneo je iz Đevđelije izveštač portala Meta.

„Ekipe Crvenog krsta su prisutne svakoga dana sa lekarskim ekipama sastavljenim od dva lekara, apotekara, psihologa i pedijatra. U tom smeštaju je postavljeno šest toaleta, čiji se kontejneri prazne tri puta na dan“, kaže Sonja Kostadinova, koordinatorka Crvenog krsta u Nemačkoj.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike