U trendu

Migrantima dozvoljeno da iz Đevđelije odu za Srbiju

Makedonske vlasti su, u dogovoru s Visokim komesarijatom UN za izbeglice (UNCHR), odustale od namere da vrate u Grčku nekoliko stotina migranata sa železničke stanice u Đevđeliji, i za njih je obezbeđen vanredni voz do Graničnog prelaza Tabanovce, na granici sa Srbijom.

Sa ovom grupom migranata – izbeglica sa Bliskog istoka koji su u Makedoniju ušli pre proglašenja vanrednog stanja uz graničnom pojasu granice s Grčkom, policija se sinoć sukobila u pokušaju da ih nasilno vrati u Grčku. U tom okršaju je, prenose lokalni mediji, nožem ranjen jedan policajac.

Makedonske vlasti su danas najavile da će ubuduće ulazak u Makedoniju biti dozvoljen samo ograničenom broju migranata iz „ranjivih kategorija“.

Specijalne jedinice policije, raspoređene uz granicu sa Grčkom, od juče kod Đevđelije ne dozvoljavaju nijedom migrantu da pređe granicu i uđe u Makedoniju.

U tu svrhu je razvučena ograda od bodljikave žice sa obe strane železničke pruge kod graničnog prelaza Đevđelija-Idomeni, kao i duž granične linije u dužini od nekoliko kilometara.

Očekuje se da policijske snage danas zamene pripadnici makedonske vojske koji su već u oklopnim vozilima parkiranim kod železničke stanice u Đevđeliji.

U pokušaju da zaustave sve veći priliv izbeglica s Bliskog istoka koji u Makedoniju ilegalno ulaze iz Grčke, makedonski specijalci su juče duž granice upotrebili i šok bombe.

Vanredna situacija je proglašena u graničnom pojasu na jugu i severu Makedonije, duž granica s Grčkom i sa Srbijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.