U trendu

MKD: Prekinut mandat tužiocima iz Specijalnog tužilaštva

SKOPLJE – Veće javnih tužilaca u Skoplju danas je konstatovalo prekidanja mandata tužilaca iz Specijalnog tužilaštva, nakon što je prošle subote u makedonskom Sobranju razrešena njihova šefica Katica Janeva, koja se nalazi u pritvoru zbog umešanosti u aferu „Reket“.

Predsednik Veća javnih tužilaca Aco Kolevski nakon sednice je izjavio da tužioci Specijalnog tužilaštva u toj zemlji treba da se vrate svojim matičnim tužilaštvima gde su im radna mesta bila u statusu mirovanja nakon formiranja Specijalnog tužilaštva za procesuiranje prisluškivanih razgovora iz vremena vlade Nikole Gruevskog.

Tim Katice Janeve izabran je u oktobru 2015. godine, meseca dana nakon što je formirano Specijalno tužilaštvo u skladu sa odredbama takozvanog Pržinskog sporazuma.

Prošle subote, uz 102 poslaničkih glasa „za“ od ukupno 120 poslanika u makedonskom Sobranju, smenjena je Katica Janeva koja se nalazi u pritvoru zbog osumnjičenosti u slučaju „Reket“ o iznuđivanje novca u zamenu za oslobađanje od pritvora.

Predmeti Specijalnog tužilaštva u Severnoj Makedoniji preuzelo je Javno tužilaštvo, te je državni javni tužilac Ljubomir Joveski najavio da će se postpupanje po predmetima nastaviti, ali da još nije utvrđeno ko će ih voditi.

Kako navodi portal Plusinfo, Joveski može da dodeli ove predmete i tužiocima dosadašnjeg Specijalnog tužilaštva koji su ih do sada vodili.

Specijalno tužilaštvo u Severnoj Makedoniji do sada je pokrenulo više od 20 optužnica, samo tri slučaja su u celosti zatvorena, nekoliko je vraćeno na ponovno suđenje ili se čeka odluka Apelacionog suda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.