U trendu

Most prekida pregovore sa SDP

Predsednik Mosta Božo Petrov danas je izjavio da prekidaju pregovore s levom koalicijom koju vodi Socijaldemokratska partija (SDP) premijera Zorana Milanovića.

„Pregovori s koalicijom Hrvatska raste su završeni. Oni zovu naše članove da daju podršku Zoranu Milanoviću za mandatara. Dosta je toga, više s njima nećemo raditi“, rekao je Petrov novinarima.

Upitan kako to da je došlo do novog preokreta u pregovorima, Petrov je kratko rekao da je „uzrujan od sinoć kada je dobio takve informacije“.

„Ne mogu da verujem da u trenutku kad razgovarate s jednom stranom, kad sve izgleda dobro, dobijete ovako nešto. Šta će biti posle, odlučivaće nacionalno veće“, dodao je Petrov.

On nije direktno odgovorio na pitanje hoće li se sada Most vratiti pregovorima o formiranju vlade s desnom koalicijom koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Za 13.00 časova je bio zakazan nastavak pregovora o formiranju vlasti izmedju Mosta i SDP.

Pregovori o formiranju vlade u Hrvatskoj puni su preokreta, a vodeće stranke u zemlji Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i SDP, nekoliko puta su menjale stavove o zahtevima Mosta koje su nekoliko puta odbijali, pa prihvatali.

Pošto je HDZ juče ponovo odbio zajedničku vladu sve tri stranke koju bi vodila nestranačka osoba ili predstavnik Mosta, u pregovorima s Mostom ostala je samo leva koalicija koja se dan ranije pozitivno izjasnila o zahtevu Mosta.

Navodno je postignut dogovor o tome da Petrov bude mandatar.

U javnosti se spekuliše da unutar Mosta postoje različite struje, one koje podržavaju savez s levom i one koje podržavaju savez s desnom koalicijom, pa da bi moglo da dodje do novih podela u Mostu.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uskoro treba da se obrati javnosti posle četvrtog kruga konsultacija o mandataru koje je održala ranije danas, pa će biti poznato hoće li se ići na nove izbore ili će ostaviti još neko vreme za nastavak pregovora.

Za sada niko nema podršku 76 poslanika za formiranje vlade.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike