U trendu

Most za premijera traži neutralnu osobu ili svog predstavnika

Most nezavisnih lista, bez čije podrške nije moguće formiranje vlade u Hrvatskoj, ponudio je vodećim strankama u zemlji formiranje vlade koju bi vodila konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta, saopštila je danas ta stranka putem društvenih mreža.

Lideri leve koalicije „Hrvatska raste“, koju vodi Socijaldemokratske partije (SDP) premijera Zorana Milanovića, i desne Domoljubne koalicije na čelu s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Tomislav Karamarko o tome bi trebalo da se izjasne do večeras u 19.00, za kada je najavljen novi trojni sastanak.

Dokument koji se nudi na potpis HDZ-u i SDP-u predvidja da premijer bude neutralna osoba ili predstavnik Mosta čak i ako jedna od dve strane odbije da uđe u tu vladu. U vladi bi bili predstavnici HDZ-a, SDP-a i Mosta i stručne nestranačke osobe, a o izboru svih bi se odlučivalo konsenzusom.

Ako bi sve tri strane potpisale sporazum, u vladi bi učestvovale preko stranačkog predstavnika na položaju jednog od potpredsednika.

Trojnim konsenzusom birao bi se i predsednik Sabora. Most je na Tviteru i na Fejsbuku saopštio da je sadržaj dokumenta objavio zbog dezinformacija koje su se pojavile u medijima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.