MUP Crne Gore odbio zahtev Saše Sinđelića za azil

PODGORICA – Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore donelo je rešenje kojim je odbijen zahtev dodeljivanja azila Saši Sinđeliću (38), svedoku-saradniku u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016., saopšteno je iz tog resora.

U saopštenju se navodi da je uvidom u dokaze dostavljene ovom organu, utvrđeno da je Saša Sinđelić učinio krivično delo pre ulaska u Crnu Goru, za koje je, u skladu sa zakonodavstvom te države, propisana kazna zatvora u trajanju od pet godina ili teža kazna, čime su se stekli zakonski uslovi da se ovo lice isključi od prava na azil, preneo je podgorički portal CdM.

Iz MUP-a ističu da je Sinđelić u toku postupka po zahtevu za dobijanje međunarodne zaštite saslušan u dva navrata, i tada je izneo činjenice i okolnosti zbog kojih je zatražio zaštitu u Crnoj Gori.

„Međutim, priroda iznetih činjenica i okolnosti nije mogla bitno uticati na donošenje drugačije odluke“, navodi se u saopštenju.

Protiv donetog rešenja Sinđelić može podneti tužbu Upravnom sudu, u roku od 15 dana od dana dostavljanja ovog rešenja.

Viši sud u Podgoici je prošle sedmice doneo odluku kojom se odobrava izručenje Sinđelića Hrvatskoj, koja ga potražuje radi izdržavanja zatvorske kazne u trajanju od 21 godine zbog ubitva Mirka Fotisa.

Crnogorska policija je 2. jula ove godine, postupajući na osnovu međunarodne poternice Interpol Zagreb, uhapsila Sašu Sinđelića.

Sinđelić je 17. juna ove godine stigao ilegalno u Crnu Goru jer su mu, kako je tvrdio u izjavi inspektorima Odeljenja bezbednosti Rožaje, stizale stalne, konkretne pretnje smrću.

(Tanjug)

Napišite komentar