U trendu

Napadi na hrvatskog voditelja zbog Srba, traže njegovu suspenziju (video)

Savez udruženja veterana hrvatskih gardijskih jedinica traži suspenziju novinara HRT Aleksandra Stankovića optužujući ga da je, kako smatraju, u kultnoj emisiji Nedeljom u 2 povredio novinarski kodeks i Deklaraciju o domovinskom ratu.

Veterani smatraju da je Stanković takođe povredio „vrlo jasnu“ oslobađajuću presudu Haškog suda hrvatskim generalima iz čijeg se obrazloženja jasno „apostrofira ko je agresor“.

U poslednjoj emisiji Nedeljom u 2, emitovanoj 19. novembra, naime, gost je bio Predrag Mišić Peđa, Srbin koji je branio Vukovar, koji se u emisiji prisećao tih ratnih dana.

https://www.youtube.com/watch?v=02obf2vHnEw

On je, kako navode veterani, komentarisao aktualne događaje i status hrvatskih branitelja u društvu i u nekoliko navrata je, kako se navodi, negirao Stankovićevu tezu da se u Hrvatskoj vodio građanski rat na čemu je voditelj insistirao, a što oni smatraju skandaloznim.

Oni se pozivaju na član 2. Deklaracije o Domovinskom ratu u kojem piše da je „Reublika Hrvatska vodila pravedan i legitiman, odbrambeni i oslobodilački rat, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoju teritoriju od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica“, prenosi Večernji.

Veterani od Ministarstva uprave traže da se izjasne o Stankovićevom, kako tvrde, rušenju hrvatskih vrednosti Deklaracije o Domovinskom ratu i Domovinskog rata na nacionalnoj televiziji koju plaćaju hrvatski građani, među kojima i veliki broj hrvatskih branitelja.

Smatraju i da je Stanković svojim stavovima pokušao da lažnim manipulacijama gledaoce dovede u zabludu, šireći neistine o „odbrambenom ratu Hrvatske“.

„Smatramo da bi bilo primereno smeniti ga s mesta TV voditelja emisije Nedeljom u 2 i suspendovati ga sa nacionalne televizije“ stoji u saošstenju koje je potpisao predsednik ZUV HGP-a Miljenko Kolobarić, preneo je zagrebački Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)