najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ne povlačim se i ako mi zabrane političko delovanje

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se neće povući čak i ukoliko visoki predstavnik međunarodne zajednice pokrene „bonska ovlašćenja“ i zabrani mu političko delovanje.

„Bonska ovlašćenja i kada su ranije masovno primenjivana, primenjivana su protivzakonito. Mogu samo da kažem da ne znam šta bi on mogao da potegne. Ali, ukoliko hipotetički, dođemo u situaciju da Miloradu Dodiku zabrani politički rad, ja to ne bih prihvatio“, rekao je Dodik u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

Predsednik Srpske je istakao da ovaj referendum o Danu Republike u RS, zakazan za 25. septembar, nije priča o statusu, niti i o otcepljenju RS.

„Nama je primarno da završimo ovaj deo posla. Na našem dnevnom redu nije secesija, već neka druga pitanja. Da li će to biti pitanje statusa u nekim godinama koje dolaze, da li će to moja generacija uraditi ili ne, ja to ne znam“, kazao je Dodik.

Pretpostavlja, kaže, imajući u vidu kretanja i grubu silu nametanja, te oduzimanja nadležnosti da će sve opet biti vraćeno na priču da je „dara prevršila meru“, pa bi možda i to moglo da dođe na dnevni red.

Osvrnuvši se na saopštenje Ambasade SAD u BiH da je referendum antidejtonski, Dodik je rekao da se da niko ne treba da krši Dejton i zalaže se za to da se treba vratiti „slovu“ Dejtona.

„Ne verujem da je moguće ubediti civilizovani svet da je Američka ambasada u pravu kada kaže da je referendum – izjašnjavanje naroda – kršenje međunarodnog ugovora. Uglavnom, što se tiče Amerikanaca nije, naravno, dobro sa njima imati probleme, ali, dođete u poziciju nekada da morate“, rekao je Dodik za RSE.

Upitan da li ima nekog „keca u rukavu“, Dodik nije konkretno odgovorio, ali je rekao da će na referndum izaći čim se ujutru probudi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike