U trendu

Ne više daljim merama štednje

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je večeras da je Grčki narod rekao „ne više“ daljoj štednji posle objavljenih delimičnih rezultata referenduma koji pokazuju da je NE ubedljivo pobedilo.

Varufakis je u televizijskoj izjavi rekao da su kreditori od početka planirali da zatvore banke da ponize Grke i da ih primoraju da izjave da se kaju zato što su želeli da im pokažu da su dugovi i zajmovi neodrživi.

„Grčki narod je rekao ‘ne više’ posle pet godina štednje“, rekao je Varufakis.

Grci su danas glasali o tome da li da prihvate zahteve poverilaca da bi dobili dalju finansijsku pomoć ili da odbiju njihov predlog.

Sa dve trećine izbrojanih glasova grčko ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je 61 odsto glasalo NE na referendumu. NE znači protiv predloga međunarodnih kreditora, a da tako glasaju pozvala ih je vlada premijera Aleksisa Ciprasa.

„Od sutra sa ovim vrlo velikodušnim NE koji nam je Grčki narod dao – ignorišući strah koji su stvorile zatvorene banke i mediji pokušaćemo da sarađujemo sa našim partnerima i pozvaćemo ih jednog po jednog da vidimo da li možemo da nađemo neku zajedničku tačku. I pokušaćemo da budemo pozitivni“, rekao je Varufakis.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar